“Včeraj nisem pil, danes ne pijem”

V Sloveniji je 200.000 alkoholikov. Eden od njih je tudi Marjan. Zase pravi, da ni ozdravljen alkoholik, pač pa zdravljen. Trezen je že enajst let in zaposlen kot laični terapevt v programu Vrtnica škofijske Karitas v Bertokih.

Marjan in Tomo sta nekoč skupaj popivala, danes pa pomagata ljudem na poti k treznosti Foto: Alenka Penjak
Marjan in Tomo sta nekoč skupaj popivala, danes pa pomagata ljudem na poti k treznosti Foto: Alenka Penjak

KOPER > Ko se alkoholik odloči za zdravljenje, je zanj najtežje razmišljanje, da se alkohola nikoli več ne bo dotaknil, pravi Marjan. “Učimo jih razmišljanja, da 24 ur ne bodo pili. Včeraj nisem pil, danes nisem pil, jutrišnjega dneva pa še ni bilo,” filozofijo, ki je alkoholikom najbolj sprejemljiva, podaja Marjan.

Proč od alkohola ga je popeljal duhovnik Franc Prelc, vodja območne Karitas za Istro, ko mu je nekega dne zagrozil, da če ne bo prišel na sestanek anonimnih alkoholikov, ne bo dobil toplega obroka. Marjan je s seboj pripeljal prijatelja Toma, takrat ni pozabil niti na steklenico.

Tomo je danes laični terapevt in vodja stanovanjske skupnosti alkoholikov v Truškah.

Tam so trenutno nastanjeni štirje ljudje. Med njimi tudi mlajši Ajdovec. “Še nekaj let nazaj so se v program Vrtnica vključevali ljudje, starejši od 40 let. Sedaj pa so osebe, ki imajo izrazite težave z alkoholom, vse mlajše. Lažje se spreminjajo starejši alkoholiki; nekdo, ki je star 30 let in je alkoholik polovico svojega življenja, je ostal čustveno na ravni najstnika, ni razvil še nobene odgovornosti,” o uporabnikih pove Davorina Petrinja Pirnat, strokovna vodja programa Vrtnica.

Doslej se je v program vključilo sto ljudi, uspešnost pa je približno 20-odstotna. Kar je - zatrjujejo vsi sogovorniki - veliko, saj se večina alkoholikov zdravi večkrat.

Barbara Žgajner, strokovna vodja Zavoda Pelikan Karitas s programom pomoči in celodnevnega bivanja za zasvojene, pravi: “Obišče nas veliko ljudi, nekaj jih odide tudi v komuno skupnosti Srečanje.” Do konca oktobra se je nanje za pomoč obrnilo 57 ljudi in 49 svojcev. V program bivanja se je vključilo 43 oseb, ki so se večinoma pripravljale na odhod v komuno. Vsako leto je tudi vse več ljudi, ki potrebujejo pomoč in nasvet Darje Zver, vodje programa za brezdomne osebe. “Letos nas je obiskalo 91 ljudi, lani v istem obdobju pa 86. Na pogovore pa je prišlo 431 ljudi, lani 349. Lahko rečem, da ponujamo vse več storitev, ki jih ni mogoče materialno ovrednotiti,” opisuje delo.

Duhovnik Franc Prelc je vesel, da je vse, kar ljudje v stiski potrebujejo, pod isto bertoško streho. “Vsi, ki v te prostore vstopijo, začutijo veliko družino, ki človeku pomaga korak za korakom.” Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske Karitas, pa dodaja: “Vsakdo potrebuje družino, v kateri se počuti varno, v kateri negujemo človeško dostojanstvo in da to, kar delamo, delamo z ljubeznijo.”

ALENKA PENJAK


Najbolj brano