“Občina si nas hoče podrediti”

Člani Pobude za Mladinski in kulturni center Koper (MKC) zahtevajo, da ostanejo MKC in prostori v Gregorčičevi ulici 4 v upravljanju nevladnih mladinske organizacije.

Člani Pobude za Mladinski in kulturni center Koper  so 
razočarani nad odločitvijo koprske občine, da ustanovi 
Center mladih Koper pod okriljem Javnega zavoda za šport in 
mladino. Foto: Alenka Penjak
Člani Pobude za Mladinski in kulturni center Koper so razočarani nad odločitvijo koprske občine, da ustanovi Center mladih Koper pod okriljem Javnega zavoda za šport in mladino. Foto: Alenka Penjak

KOPER > V četrtek bodo koprski svetniki odločali o pobudi župana Borisa Popoviča, da bi mlade, ki so vrsto let delovali v MKC-ju, umestili v formalne okvirje: MKC bi predali v upravljanje novoustanovljenjemu Centru mladih Koper in ga tako tudi preimenovali, sodil pa bi pod Javni zavod za šport in mlade.

Člani Pobude za MKC menijo, da je takšna odločitev občine samovoljna. Predlagajo, da bi MKC upravljalo bodisi društvo KAM, “predvsem zaradi njihove aktivne vloge pri sooblikovanju programov v MKSMC v preteklih petih letih,” bodisi zveze mladinskih društev oziroma ustanove.

Opozarjajo, da je župan februarja mladinskim organizacijam na prvih dveh sestankih sprva zagotavljal, “da bodo lahko organizacije skupnostno odločale o prihodnji organizacijski obliki in upravljanju centra”. Na teh sestankih je večina prisotnih mladincev tudi podprla društvo KAM kot bodočega upravljavca prostorov v Gregorčičevi ulici 4. Zatem pa jih je konec februarja vodstvo občine “hladno stuširalo” in izjavilo, da bodo odločitev o upravljalcu prostorov sprejeli sami.

V Pobudi za MKC so prepričani, da se bo v Kopru zgodilo tisto, kar se je že v Tolminu in drugod: “Lokalna oblast odvzame samoniklo prizorišče nevladnim organizacijam in si ga podredi s pomočjo javnega zavoda. To smatramo kot grob poseg v avtonomnost in svobodo izražanja občanov, predvsem pa mladine, njihova kvazi prizadevanja pa kot farso civilnega dialoga,” pišejo člani v svoji izjavi in dodajajo, da si želi občina le podrediti mladinsko polje, denar pa bo namesto za program šel za stroške organizacije. AP


Najbolj brano