“Plačljivo? Kaj hočemo? Saj ni več nikjer zastonj.”

Včeraj, ko je Marina Portorož začela zaračunavati za parkiranje na velikem makadamskem parkirišču v Luciji, je bilo na njem parkiranih precej vozil, pred vhodom so čakala v vrsti. Bolj kot plačilo na makadamu pa je voznike presenetil zaprt dovoz do asfaltiranega parkirišča nasproti zdravstvenega doma. Tudi to je del zemljišča v lasti Marine in tudi to bo odslej plačljivo.

Marina Portorož je včeraj začela zaračunavati parkirnino na 
velikem makadamskem parkirišču, a tudi na manjšem asfaltiranem parkirišču nasproti zdravstvenega doma.  Foto: Helena Race
Marina Portorož je včeraj začela zaračunavati parkirnino na velikem makadamskem parkirišču, a tudi na manjšem asfaltiranem parkirišču nasproti zdravstvenega doma.  Foto: Helena Race

LUCIJA > Trije betonski bloki na uvozu in obvestilo, da je vhod na parkirišče na drugi strani, ob cesti, ki pelje v Marino. To je presenetilo marsikaterega voznika, ki je včeraj želel pustiti avto na doslej brezplačnem asfaltiranem parkirišču nasproti zdravstvenega doma. Presenečeni pa so bili tudi vozniki, ki so svoje avtomobile pustili na tem parkirišču čez noč, zjutraj pa ga niso mogli zapustili po običajni poti. “Kaj je to? Kako naj pa pridem ven,” je pred betonskimi ovirami z glavo zmajeval voznik iz Ljubljane. Moral je obrniti in izhod poiskati na drugi strani, nato pa prevoziti še celotno makadamsko parkirišče.

Nad njim od včerajšnjega jutra bdijo zaposleni v Marini. Pred enim mesecem je namreč Marina odpovedala najemno pogodbo, s katero je piranski občini oddajala parkirišče v brezplačni najem. Včeraj pa je začela zaračunavati po pol evra za uro parkiranja. “Kaj hočemo. Saj parkiranje ni več nikjer brezplačno. Pol evra na uro pa niti ni zelo drago, drugod je treba plačati še več,” sta ugotavljala mož in žena iz notranjosti Slovenije, ki v Lucijo oziroma Portorož prideta nekajkrat ne leto. Podobno je dejal tudi voznik iz Kranja, ki se je v Lucijo pripeljal skupaj z družino, nato pa so se s kolesi odpeljali po Parencani.

Ura parkiranja na parkirišču Marine v Luciji stane pol evra. Za celodnevno parkiranje (24 ur) je treba odšteti deset evrov, tedenski abonma je 30 evrov, mesečni pa 80 evrov. Za prebivalce piranske občine je mesečni abonma nekoliko cenejši, stane 50 evrov. Avtobusi plačajo 30 evrov na dan, 70 evrov za tri dni oziroma 120 evrov za en teden. Parkirajo pa lahko tudi tovornjaki; ura jih stane dva evra.

Nad plačilom parkirnine je negodovalo le nekaj domačinov, ki so bili navajeni, da so avtomobile na makadamskem parkirišču puščali brezplačno. Kljub temu je bilo tudi včeraj spodobno zapolnjeno; na njem je bilo kakih 150 avtomobilov in deset avtobusov, prostih mest pa je bilo še za vsaj nekajkrat toliko.

Parkirnino za zdaj pobira zaposleni iz Marine, v prihodnje pa bodo verjetno postavili avtomat za plačilo. Zaposleni je na vhodu na parkirišče prisoten od 8. do 20. ure, nato spusti zapornico. Vozniki, ki zvečer ostanejo ujeti za njo, se morajo sprehoditi še do recepcije Marine in pokazati potrdilo o plačilu parkirnine. Šele nato jim odprejo zapornico. HELENA RACE


Najbolj brano