“Oktobrska” gre na dražbo

Na ponedeljkovi dražbi v Ljubljani bodo znova skušali prodati nedokončan skelet objekta Oktobrska četrta etapa, ki ga je v Izoli zgradil propadli Stavbenik, gradbeništvo.

Gradbeno dovoljenje za  projekt  Oktobrska je  postalo pravnomočno  decembra 2008. Tri leta kasneje so podrli gradbene odre.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Gradbeno dovoljenje za projekt Oktobrska je postalo pravnomočno decembra 2008. Tri leta kasneje so podrli gradbene odre.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Čeprav je v zadnjih dveh tednih objekt zbudil kar nekaj zanimanja, pa si stečajni upravitelj Valter Stepan ne upa napovedati, ali bo tokratna dražba uspešna. Izklicna cena znaša 2,8 milijona evrov in varščina 280.000. Junija lani, ko so objekt ponudili za pol milijona manj, se dražbe ni nihče udeležil.

Stepan je ceno znižal upoštevaje stališče sindikalnih zaupnikov več kot sto nekdanjih delavcev, da se ne smejo prehitro približati vrednosti, s katero bi lahko poplačali kvečjemu ločitvenega upnika - NLB. Ta ima na zemljiščih ob Ulici Oktobrske revolucije vpisanih za 1,6 milijona hipotek. Tudi nekdanji delavci si obetajo, da bodo dobili neizplačano zadnjo plačo in odpravnino. Stepan jim je priznal za približno 1,2 milijona evrov prednostnih terjatev.

Druga dražba projekta Oktobrska četrta etapa bo ob 13. uri v prostorih odvetniške pisarne Andreja Kozelja v Ljubljani. Uro zatem pa bo tam že tretja dražba sedmih Stavbenikovih stanovanj na Kozini v večstanovanjskih objektih v Istrski ulici 16 in 16 a - za skupno ceno 608.022 evrov. Varščina bo znašala 30.401 evrov. Če ne bodo uspešni s prodajo stanovanj “v paketu”, bodo dražbo nadaljevali za vsako stanovanje posebej. Gre za stanovanja, velika od 138 do 194 kvadratnih metrov.

Sam si prizadeva, da bi nedokončan objekt prodali še pred koncem leta. Zavlačevanje škodi tudi betonskemu skeletu, ki so mu - namesto dveh oziroma treh nadstropij z galerijo nad pritličjem - zgradili le dvoetažno klet in pritličje do prve plošče. Če bi ga dokončali, bi imel 76 stanovanj, dva poslovna prostora in 208 parkirnih mest.

A do tedaj je še dolga zgodba, česar se zaveda tudi stečajni upravitelj: “Ta obsežen projekt so ustavili na začetku gradnje, za dokončanje je potrebnega veliko denarja, kar obremenjuje tudi morebitne investitorje.” Po nekaterih ocenah bi za dokončanje potrebovali še osem do deset milijonov evrov. Osem do devet milijonov je že vložil Stavbenik, čeprav bi v teh časih najbrž bistveno manj, “zgolj” 3,5 milijona do štiri, saj je gradnja cenejša, kot je bila pred šestimi leti, ko so se lotili gradnje.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano