“Nismo podeželska pošta!”

Pošta v Jagodju je odprta največ pet ur na dan in ima samo dva uslužbenca, eden od njiju je zaposlen za polovični delovni čas. V času poletne sezone to povzroča čakalne vrste in nezadovoljstvo krajanov, ki že napovedujejo interesni zbor. Na sedežu Pošte Slovenije v Mariboru pa trdijo, da v Jagodju - glede na rezultate poslovanja - ne morejo zagotavljati celodnevnega delovnega časa.

Pošta v Jagodju (številka 6311) je bila dobro obiskana tudi ob 
našem obisku.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Pošta v Jagodju (številka 6311) je bila dobro obiskana tudi ob našem obisku.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

JAGODJE > Zbor krajanov bo pomagal pripraviti svet krajevne skupnosti z Maksom Filipčičem na čelu. Ta je o neustreznih urnikih pošte, ki so v veljavi od začetka letošnjega leta, že seznanil vodstvo pošte.

“Poleti do 4000 uporabnikov”

Opomnil jih je, da na območju KS Jagodje-Dobrava živi 3000 krajanov oziroma skoraj dve tretjini izolskih sobodajalcev ter številni manjši in samostojni podjetniki. “S turisti se število uporabnikov pošte še poveča, skupaj jih nanese že 4000. Zato te enote nikakor ni mogoče primerjati s podeželskimi poštami,” je jasen Filipčič.

Kot pravi, bi morali pošto odpreti ob 8. uri, saj se do 9. ure, ko začne z delom, že nabere čakalna vrsta. Uporabnikom bi morali biti na razpolago obe delovni okenci, ne samo eno. Čeprav ne pričakuje, da bi imela ta pošta urnike, kakršne ima tista v Izoli (ob delavnikih od 8. do 19. ure, ob sobotah od 8. do 12. ure), meni, da bi morala biti popoldne odprta med 14. in 19. uro; zdaj dela le od 15. do 17. ure. Vodstvo pošte v imenu krajanov poziva, naj se sestane z njimi, še preden skličejo zbor.

Na daljši rok je mogoče pričakovati, da bodo najmanjše pošte ekonomsko še manj upravičene. Trendi napovedujejo nadaljnje zmanjševanje klasičnih poštnih storitev in plačilnega prometa,” pravijo na Pošti Slovenije.

“Promet v Jagodju upada”

Pri Pošti Slovenije pojasnjujejo, da so delovni čas pošte v Jagodju poenotili s primerljivimi poštami. Upoštevali so število opravljenih storitev, razpoložljivost delovnih mest in obisk pošte. “Tudi pri spremljanju prometa v Jagodju ugotavljamo upad klasičnih poštnih storitev in pričakujemo, da se bo ta trend zaradi vse večje uporabe elektronskega komuniciranja v prihodnje nadaljeval. Glede na rezultate poslovanja na pošti ne moremo zagotavljati celodnevnega delovnega časa. Za spremembo urnika smo se odločili tudi, ker sta v izolski občini dve pošti in v Jagodju med 8. in 9. uro ter med 17. in 18. uro niso beležili večjega obiska,” navaja Jasmina Roškar, direktorica službe za korporativno komuniciranje.

Pošta Slovenije od leta 2009 izvaja program optimizacije in reorganizacije poštne mreže. Spreminjajo delovni čas ter pošte preoblikujejo v premične in pogodbene. Za neposredno delo s strankami pa morajo biti pošte odprte najmanj pet delovnih dni na teden in vsaj dve zaporedni uri, enkrat na teden tudi po 15. uri. Zakon Pošti Slovenija nalaga tudi, da je uporabnikom dolžna zagotoviti najmanj pet delovnih dni na teden en sprejem in eno dostavo dnevno na dom ali v prostore pravne osebe.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano