“Ne smemo se sramovati svoje preteklosti”

Včeraj, 15. septembra, ko smo zares obeležili 67. obletnico vrnitve Primorske k matični domovini, je bil spomin na sobotno proslavo v Izoli še zelo živ. Proslava je bila dobro obiskana in tudi dobro sprejeta.

Proslavo je z mimohodom napovedalo več kot 150  praporščakov Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Proslavo je z mimohodom napovedalo več kot 150 praporščakov Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Ker letos mineva 71 let od ustanovitve IX. korpusa, Prekomorskih brigad in Skupnosti partizanskih učiteljev, ki so bili ključnega pomena za boj proti okupatorju med drugo svetovno vojno in tudi za priključitev Primorske, so imeli po- membno vlogo na proslavi prvoborci, borci in praporščaki.

Slednji poudarjajo, da se ne smemo sramovati svoje preteklosti. “Primorcem so vselej ukazovali drugi narodi. Za priključitev Primorske je zaslužna rdeča zvezda. Najpomembnejšo vlogo sta imela IX. korpus in takratna politika, kasneje tudi med- narodna skupnost. Pomena rdeče zvezde bi se morali vsi zavedati, ne samo generacije, ki smo rasle ob vred- notah nekdanje Jugoslavije in smo, ne nazadnje, Slovenijo popeljale k osamosvojitvi. Zdaj pa so stvari obrnjene na glavo. Slišati je, da so domobranci želeli, da se Slovenija reši fašizma in Hitlerja,” je jasen nekdanji predsednik območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo iz slovenske Istre Vlado Ličen.

MC

V našem včerajšnjem prispevku s proslave smo napisali, da se prireditve ni udeležil rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič. Včeraj pa so nam na univerzi zagotovili, da je bil rektor prisoten, vendar se zaradi gneče ni uspel prebiti do rezerviranega sedeža v prvi vrsti. Proslavo si je ogledal stoje, med drugimi obiskovalci.

Najbolj brano