“Ne morem si predstavljati, da se kaj takega lahko dogaja v 21. stoletju”

Nekdanji delavci Stavbenika so se dopoldne zbrali pred sedežem družbe in s protestnim shodom mimo nakupovalnih središč opozorili na svoj položaj. Več kot 25 mesecev po uvedbi stečaja delavci niso dobili niti centa, je poudaril Damjan Volf iz KS 90. Stečajni upravitelj Valter Stepan pojasnjuje, da Stavbenika ni mogoče primerjati s Kraškim zidarjem.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Velika večina nekdanjih delavcev bo z januarjem ostala brez nadomestila za čas brezposelnosti, s čimer bodo še bolj pahnjeni na socialno dno, je ob začetku današnjega protesta izpostavil izvršni sekretar KS 90 Volf.

S shodom so tako šli mimo nakupovalnih središč, "ki jih boste, če bo šlo tako naprej, v prihodnosti lahko gledali samo od daleč", je Volf nagovoril delavce. "Ne morem si predstavljati, da se kaj takega lahko dogaja v 21. stoletju v osrčju Evrope," je dodal.

S shodom so po Volfovih besedah odgovornim, ki vodijo stečajni postopek, sporočili, da želijo "nič več in nič manj kot to, kar ste si zaslužili, to pomeni prednostne terjatve, ki so priznane". Priznane prednostne terjatve delavcev znašajo 1,26 milijona evrov od okoli 40 milijonov evrov vseh priznanih terjatev. To pa predstavlja "drobtinice", ki bi jih lahko stečajni upravitelj do zdaj vsaj delno poravnal, je prepričan sindikalist.

Ekipa stečajnega upravitelja premalo strokovno usposobljena

Volf meni še, da je ekipa stečajnega upravitelja premalo strokovno usposobljena. Mnenje sindikata in večine zaposlenih je namreč, "da v kolikor bi stečajni upravitelj v preteklosti zaposlil za določen čas kader, ki je delal s tem nepremičnim in premičnim premoženjem, bi se zadeva lahko že dosti hitreje odvijala in bi lahko že tudi marsikateri evro bil na njihovih tekočih računih".

Stečajni upravitelj Valter Stepan je pojasnil, da so v stalnem stiku z delavci in sindikati, zato se mu ne zdi najbolj fer, da o shodu ni bil obveščen. Ob tem je opozoril, da se stečaja Stavbenika ne da primerjati s tistim Kraškega zidarja ali Primorja, saj je bil Stavbenik izključni najemnik, ne lastnik premoženja. Prav tako je stečajna masa obremenjena z različnimi hipotekami, kar Volf ve, je dodal.

Stečajni upravitelj: Prodajo otežujejo postopki na sodišču

Konkretno je Stepan glede nedokončanega objekta v Ulici oktobrske revolucije v Izoli navedel, da prodajo otežujejo postopki na sodišču, na trajanje katerih nima vpliva. Ob tem je poudaril, da so s svojimi napori dosegli, da ni prišlo do vpisa prepovedi prodaje, kot je v sodnem postopku v zvezi z razmejitvijo zemljišč predlagal odvetnik nasprotne strani. Do prodaje bi morda prišli z nižjo ceno, ki pa jo zelo počasi nižajo prav zavoljo delavcev in sindikatov.

Na nekaj denarja računajo pri prodaji 18.000 kvadratnih metrov zemljišča v lasti TPC Livade, ki se prodaja skupaj z večjo parcelo Primorja. Stavbenik, ki ima pri TPC Livade za 2,5 milijona evrov terjatev, je namreč prvi na vrsti za poplačilo. Prva prodaja sicer ni bila uspešna, v pripravi je druga prodaja zemljišč, je še pojasnil Stepan.

Stečajni upravitelj je ob tem opozoril na sistemske rešitve, po katerih bi v stečajnih postopkih namesto bank prednostno poplačali delavce.

STA


Najbolj brano