Najprej razpis, potem stanovanja

Od zadnjega razpisa za dodelitev neprofitnih stanovanj v Izoli je minilo že šest let in pol. Dolgotrajni krizi navkljub so stanovanja na nepremičninskem trgu še vedno zelo draga. Kdaj se torej občani lahko nadejajo, da bodo dobili stanovanja za ugoden najem?

Junija lani, ko je nastala fotografija, je občina  rekonstrukcijo   močno dotrajane  stavbe na Smrekarjevi 51 napovedala v štirih mesecih   Foto: Mirjana Cerin
Junija lani, ko je nastala fotografija, je občina rekonstrukcijo močno dotrajane stavbe na Smrekarjevi 51 napovedala v štirih mesecih  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > V občinski upravi odgovarjajo, da je prostih 16 stanovanj. Štiri so v obnovljeni stavbi v Smrekarjevi ulici 51, druga na različnih lokacijah. Razpis za zasedbo teh stanovanj napovedujejo po lokalnih volitvah. Zakaj šele takrat, ne pojasnjujejo. Omenjajo pa, da bodo spremenili pravilnik o oddaji stanovanj, “saj želimo stanovanja nameniti Izolanom, ki dlje časa živijo v Izoli, in predvsem mladim občanom”.

Koliko neprofitnih stanovanj bi občani potrebovali, pred objavo razpisa ne vedo. Po ocenah nekaterih Izolanov bi jih potrebovali vsaj 200. Ob zadnjem razpisu spomladi leta 2008 so razpisnim pogojem zadostili kar 304 občani, stanovanja pa jih je novembra 2009 dobilo le 45.

Čeprav kar nekaj kandidatov za župana navaja, da bi neprofitnim najemnikom stanovanja ponudili v odkup in z izkupičkom uredili dodatna stanovanja za občane, v občinski upravi pravijo, da je o številkah za zdaj še prezgodaj govoriti.

Komisijo za dodelitev neprofitnih stanovanj so imenovali septembra lani. V njej sta dva svetnika, Manca Vadnjal Stojanović (IJN) in Branko Simonovič (Desus), poleg njiju pa še Žanin Gruden, Marika Jauševac in Renato Vouk. Po enem letu se komisija še ni sestala. Člani pravijo, da čakajo župana, da skliče konstitutivno sejo. Njegova svetovalka Kristina Zelić pa navaja, da se bo komisija sestala, ko bodo pripravili razpis. Občina razpolagala s 321 neprofitnimi stanovanji in 231 poslovnimi prostori.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano