“Najmanj 25 evrov na mesec ... To pa je predrago.”

“Imam le dve besedi: katastrofa, žalostno,” je na gramoznem parkirišču za tržnico v Kopru, ki od včeraj ni več brezplačno, z glavo zmajeval voznik iz Pulja. Nekaterim se zdi cena en evro za ves dan parkiranja tam sprejemljiva, drugi ugotavljajo, da je to 30 evrov na mesec, kar pa je že preveč. Nezadovoljni so tudi kupci parkirnih abonmajev, ki v Koper prihajajo iz drugih občin, saj so se zanje mesečni abonmaji včeraj s 25 podražili na 30 evrov.

Komunala je včeraj dopoldne usposobila parkirni avtomat na 
makadamskem parkirišču za tržnico.   Foto: Helena Race
Komunala je včeraj dopoldne usposobila parkirni avtomat na makadamskem parkirišču za tržnico.  Foto: Helena Race

KOPER > Včeraj malo pred poldnevom je Komunala Koper namestila nov čip v parkirni avtomat na parkirišču za tržnico, vanj vložila debel kolut papirja in začela zaračunavati parkirnino - en evro za en dan parkiranja. Mesečni abonma za deset evrov, ki bo veljal le na makadamskem parkirišču za tržnico, pa bodo lahko kupili le prebivalci Mestne občine Koper. Ostali bodo morali parkirnino plačevati vsak dan posebej.

Ceneje le za občane

“V Koper poslovno prihajam vsak dan in doslej sem parkiral tu. Zdaj ne bom več,” je v eni od zadnjih vrst parkirišča zaradi tega negodoval voznik iz Pulja. “Šel bom na druga brezplačna parkirišča.” Katera - glede na to, da jih v Kopru ni več, nas je zanimalo. “Kamorkoli, kjer je brezplačno. V Tuš, Mercator, na Markovec, v Bonine ... kamorkoli,” se ni dal.

Nedaleč stran voznik z ljubljansko registrsko številko ni bil tako razburjen. “Deset evrov na mesec je sprejemljiva cena,” je skomignil. Ko smo mu pojasnili, da ta cena velja le za prebivalce Mestne občine Koper, pa ni bil več tako prepričan. “Evro na dan ... To je najmanj 25 evrov na mesec ... To pa je predrago,” je hitro izračunal in pripomnil, da bi Koper potreboval vsaj eno brezplačno parkirišče za tiste, ki prihajajo sem v službo, tako kot on. Čeprav prihaja z Vrhnike in stanuje v koprski občini, se mora v mesto pripeljati. Zdaj bo razmislil, ali bo na območju koprske občine prijavil tudi prebivališče.

Od danes od 14. ure do nedelje do 7. ure zjutraj bo zaprto parkirišče na Ukmarjevem trgu, ker bo tam jutri zvečer koncert Severine.

Pri nakupu parkirnega abonmaja bo to zaleglo le, če bo prijavil stalno prebivališče. In če bo lastnik avtomobila. “Občani stalno prebivališče dokazujejo ob nakupu splošnega in posebnega abonmaja z veljavnim osebnim dokumentom, iz katerega je razviden naslov stalnega prebivališča in ga je izdal pristojni upravni organ. Lastništvo vozila dokazujejo z veljavnim prometnim dovoljenjem. Možnost nakupa abonmaja imajo občani tudi za vozila, ki jih uporabljajo na podlagi pogodbe o lizingu,” pojasnjujejo v koprski občinski upravi.

Za občane 20, za druge 30 evrov

Ugodnosti za koprske občane je občinski svet potrdil na junijski seji. Poleg ugodnejšega parkiranja na makadamu za tržnico jim je sklep prinesel tudi pocenitev splošnih abonmajev (veljajo na vseh parkiriščih na modrih conah razen na Ukmarjevem in Vergerijevem trgu, Brolu, za Banko Koper in pri Oviesse). Doslej so ti abonmaji stali 25 evrov na mesec, po novem bodo koprski občani plačali 20, ostali pa 30 evrov na mesec. Če se bodo občani zavezali k celoletnemu parkiranju, pa bo njihova mesečna dovolilnica še cenejša, stala bo 15 evrov.

Tako različne cene so po mnenju marsikoga diskriminatorne. V občinski upravi njihovo uvedbo utemeljujejo: “Občani Mestne občine Koper so pogostejši in rednejši uporabniki javnih parkirišč, ki s plačilom parkirnine pokrivajo večji del stroškov izvajanja javne službe. Poleg tega pa s plačilom davčnih in nedavčnih obveznosti, ki so prihodek občinskega proračuna, pomembno prispevajo pri izgradnji infrastrukture (tudi javnih parkirišč) na območju občine.”

A zanesljivih podatkov o tem, da so Koprčani res pogostejši uporabniki parkirišč, ni. Na Komunali namreč pojasnjujejo, da podatkov o stalnem prebivališču kupcev abonmajev doslej niso zbirali. Sicer vsak mesec prodajo nekaj manj kot 700 mesečnih abonmajev; maja so jih vozniki kupili 695. Poleg tega je Komunala maja prodala še 13 trimesečnih abonmajev in 21 polletnih. Že včeraj so na blagajni parkirišča za tržnico prodali nekaj ugodnejših abonmajev za Koprčane. Tam so sicer imeli več dela s pojasnjevanjem novega režima; zjutraj parkomat namreč še ni deloval in voznike je skrbelo, da jih bo kasneje pričakala globa, ker parkirnine niso plačali. A ta skrb je - za prihodnjih nekaj dni - odveč. Redarji bodo do sredine prihodnjega tedna uporabnike parkirišča le opozarjali, da morajo tudi na gramoznem parkirišču po novem kupiti parkirni listek. Ali pa plačati parkirnino s sporočilom preko mobilnega telefona. Ta storitev se je zelo dobro prijela, celo nad pričakovanji, ugotavljajo v Komunali. Junija so jo vozniki uporabili pri 1609 parkirninah (tako pri plačilu, kot pri “prijavi” prve brezplačne ure na nekaterih parkiriščih). To številko so julija presegli že v prvih dneh tednih.

695 mesečnih parkirnih abonmajev so prodali maja v koprski Komunali. 1609 parkirnin so junija vozniki plačali preko sporočila SMS.

Parkirišče na morju

Po včerajšnjem dnevu tako edino večje brezplačno parkirišče v Kopru ostaja makadamsko parkirišče v Žusterni. Za tiste, ki se v mesto vozijo v službo, je to preveč oddaljeno, v teh dneh, ko se nanj zgrinjajo obiskovalci plaže, pa je povsem zabasano s pločevino. Dopoldne je sicer še možno najti kako prosto mesto, popoldne pa parkiranje pa sredini, po dolgem in počez zahteva nemalo manevrskih sposobnosti. Parkirišče kljub temu za zdaj ostaja bolj ali manj prepuščeno anarhiji.

Zemljišče je v lasti države oziroma agencije za okolje, v zemljiško knjigo je celo vpisano kot morje. Občina Koper želi, da bi ga prepisali v njeno last. “Z Republiko Slovenijo urejamo parcelacijo,” pojasnjujejo. In dodajajo, da občinsko redarstvo na poseduje le, če na njem parkirajo kombiji, tovornjaki ali avtodomi, ki jim je to prepovedano.

Parkiraj in se pelji sameva

Več praznega prostora pa je v teh dneh - tudi na račun dopustov - videti na nekaterih drugih parkiriščih v Kopru. Včeraj je bilo tako praznega več kot pol Grafistovega parkirišča pri Ogrlici (mesečni abonma tam stane 20 evrov), na parkirišču za stadionom pa smo našteli le 40 avtomobilov in en motor (tu velja splošni abonma).

Tudi parkirišče Parkiraj in se pelji pod pasarelo v Semedeli je bilo - kot že običajno - skoraj prazno. Devetim že parkiranim avtomobilom se je dopoldne pridružila voznica iz Pirana. “Tu parkiram že en mesec. Stane en evro, kar je najceneje. Prej sem parkirala za tržnico, a tu je bolje, tu mi nihče ne potolče avta, za tržnico pa je dobil odrgnine z vseh strani,” je pokazala na vdrtino na vratih, preden se je odpravila proti mestu. Za pot potrebuje deset minut peš. Avtobusa ne želi uporabljati, čeprav ji je vožnja pripadala že s tem, ko je plačala parkirnino.

HELENA RACE


Najbolj brano