“Koper potrebuje še dva, tri MKC-je”

Koprska občina je kupila lokal Yes pub v kleti koprske Bonifike. Namenila naj bi ga mladim med 14. in 17. letom starosti. Medtem pa člani Društva prijateljev zmernega napredka (DPZN) čakajo na dan, ko morajo izprazniti prostore Mladinskega, kulturnega, socialnega, multimedijskega in medgeneracijskega centra (MKSMC) - še vedno znanega kot MKC - v Gregorčičevi ulici. Občina zahteva ključe, ker pravi, da je premalo prostorov za delovanje mladih, program v MKC-ju pa da tej skupini ni več namenjen.

V prostorih MKSMC te dni izvajajo program za mlade nemoteno, ne glede na zahtevo, da se morajo izseliti. Foto: Alenka Penjak
V prostorih MKSMC te dni izvajajo program za mlade nemoteno, ne glede na zahtevo, da se morajo izseliti. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Lani septembra, pred lokalnimi volitvami, je Mestna občina Koper sklicala sestanek z nekaterimi nevladnimi organizacijami v Kopru in tudi z ravnatelji koprskih osnovnih in srednjih šol. Na štirih sestankih, zadnji je bil novembra, so se pogovarjali o oblikovanju centra za mlade med 14. in 17. letom starosti. Občina je načrtovala, da bi center uredila v nekdanjem Yes pubu v kleti Bonifike. Sedaj to lahko tudi stori, saj je postala zemljiškoknjižna lastnica Yes puba. “Glede vzpostavitve mladinskega centra pa trenutno potekajo vsebinske priprave in usklajevanja,” so o načrtih povedali na občini.

Mladi pod Zavodom za šport

Na sestanke, ki so bili namenjeni sooblikovanju programa novega centra, sta bila vabljena tudi Borut Jerman kot predstavnik Pine in Bojan Mevlja iz stičišča obalno-kraških nevladnih organizacij Rotunda. Marko Brecelj oziroma Društvo prijateljev zmernega napredka (DPZN) na sestanke ni bil vabljen. Prav tako ne še več drugih nevladnih organizacij v Kopru.

“Z občine so nas poklicali, da bi prispevali zamisli za oblikovanje tako imenovanega centra za mlade, ki bi ga upravljal Zavod za šport. Ugotovili so, da Koper nima osrednjega prostora za druženja mladih med 14. in 17. letom starosti. Potem ko sem izvedel, da mora DPZN zapustiti prostore v Gregorčičevi ulici, sem poklical na občino in vprašal, ali so imeli ti jesenski sestanki kakršno koli povezavo z zahtevo, naj se DPZN izseli. Zatrdili so mi, da povezave ni,” pravi Jerman.

Pina in DPZN sta doslej večkrat sodelovala: “Kadar koli potrebujemo večji prostor za koncerte ali multumedijske performanse, je MKC prva izbira. Brecelj nam še nikoli ni odrekel gostoljubja,” je sodelovanje opisal Jerman.

Pina in Rotunda že imata prostore

Na sestankih s predstavniki občine so odprli tudi vprašanje pomanjkanje prostorov za mladinsko dejavnost v Kopru. “Podčrtali smo, da mesto potrebuje še dva, tri MKC-je, saj bi radi živeli v Kopru, ki ponuja možnost izbire in razvoj prostora. Prostore je treba odpirati, ne zapirati,” dodaja Jerman. Zatrjuje, da Pina za svoje delovanje ne potrebuje novega prostora in jih Gregorčičeva 4 sploh ne zanima.

Prav tako ga ne potrebuje Rotunda. Direktor središča Bojan Mevlja pravi, da so zadovoljni s prostori, ki jih imajo v najemu. “Podpiramo zamisel koprske občine, da mladim ponudi prostor za njihove družabne aktivnosti. V zvezi s tem smo skupaj z nevladnimi organizacijami ponudili programe, ki bi lahko bili zanimivi za mlade,” pravi Mevlja. O sporu med DPZN in občino pa meni, da bi se morali obe strani dogovoriti. “Čeprav ima občina pravico, da zahteva svoje prostore nazaj, upamo, da jih društvo vendarle ne bo izgubilo. Če pa se temu ne bo mogoče izogniti, bi glede na 20-letno delovanje DPZN od občine pričakovali, da jim ponudi nadomestne prostore in primeren rok za izselitev. Predvsem pa si želimo, da njihova dejavnost zaradi tega ne bo zamrla,” je odločen Mevlja.

Doslej je nevladnim organizacijam, ki potrebujejo prostore za svojo dejavnost, svetoval, naj se obrnejo na občino.

Marko Brecelj je te dni odsoten, na spletni strani društva pa piše, da si bodo prizadevali, da v prostorih na Gregorčičevi 4 ostane splet vsebin Mladinskega, kulturnega, socialnega, multimedijskega, medgeneracijskega in muzejskega centra.

Na spletni strani piše še: “Verjamete ali ne, dopuščam še sled možnosti, da se bo prvi med neenakimi premislil in ustavil vunbaciteljsko odraslim in mladini zelo škodljivo namero ... Ne skrbi me prihodnost dejavnosti DPZN. Praznih prostorov je zadosti, denarja je vedno več, samo k nam noče priti. Mi ostajamo nadarjeni, radodarni in zavzeti mladi, srednji in starejši. Dogajali bomo. Že kje v Kopru, marsikje izven njega. Splet pa je itak naš in mi smo njegovi.”

ALENKA PENJAK


Najbolj brano