“Ko po službi hitiš po otroke, vsaka minuta šteje”

Mesec dni po zaprtju parkirišča na gramozu za Bonifiko 379 parkirnih prostorov, nedavno urejenih na vstopu v Koper, sameva. Pa čeprav parkiranje na njih stane samo evro na dan in voznik v zameno prejme avtobusno vozovnico. Vozniki se jim izogibajo, ker so predaleč od mestnega središča. Vse bolj se polni le makadam ob nekdanjem dispanzerju medicine dela.

Makadam za tržnico je kljub praznikom poln tudi te dni. Foto: Alenka Penjak
Makadam za tržnico je kljub praznikom poln tudi te dni. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Jutra so pregovorno stresna za voznike, ki hitijo na delo v središču Kopra. Kdor prej pride, prej melje in si lahko izbere parkirni prostor - na makadamu ali na enem od parkirišč, ki so vključena v sistem abonmajskih kartic. Kar velja za tiste, ki jih v službi pričakujejo okoli 7 ure.

Makadam se vse bolj polni

Izbira se nato prepolovi. Asfaltirano parkirišče za tržnico se zapolni. Imetniki abonmajev krožijo po mestu - do severne obvoznice, samostana sv. Ane, čim bliže centru. Parkirišče pri nogometnem stadionu je mnogim že predaleč, zato se z občinskih površin usmerijo na zasebne.

Anto Guberac iz Grafista si lastništvo nad zemljiščem za nekdanjo medicino dela deli z družbo IP Obala. Odkar je pred skoraj dvema letoma prevzel to območje, dolga leta namenjeno brezplačnemu parkiranju, in vpeljal abonmajske kartice, je bilo parkirišče bolj prazno kot polno. Do pred kratkim. “Nekaj se dogaja,” pravi Guberac, ki tudi sam opaža, da postaja makadam zanimiv za voznike. Naši sogovorniki temu pritrjujejo. Če jim je še nedavno uspelo parkirati prav nasproti Banke Koper, se sedaj premikajo vse bližje Sparovi trgovini. Gospa iz Šalare pravi, da kljub temu tam najraje parkira. “Sem vsaj prepričana, da bom dobila prosto mesto,” pojasni svojo odločitev. Kdaj pa bo Guberac izpolnil obljubo in parkirišče tudi asfaltiral? “Ker si ga delim z družbo IP Obala, se še dogovarjamo, kako bomo izpeljali to naložbo,” pravi o morebitni naložbi.

Bliže mestu, čeprav med luknjami

Medtem pa vozniki, ki menijo, da jim mesto v zameno za denar, ki ga v njem pustijo, mora omogočiti tudi brezplačno parkiranje, “čarajo” na makadamu za tržnico. Te dni jim ustvarjalnost pri parkiranju lajšajo božični prazniki, kar pomeni, da avtomobili ne ležijo ravno drug na drugem, a počitnikarjem navkljub je parkirišče polno do zadnje vrste.

Ko smo naključno izbrane sogovornike vprašali, zakaj denimo avta ne pustijo na novem parkirišču pod pasarelo in plačajo samo en evro, nam je mamica iz Marezig odgovorila, da ji je predaleč. “Ko po službi hitiš po otroke, vsaka minuta šteje.”

Tudi starejši gospe iz Dekanov je parkirišče pod pasarelo predaleč, saj si ne predstavlja, da bi morala čakati še na avtobus. “Včasih dobim prosto mesto na makadamu, včasih pa sem prisiljena tudi plačati.” Še ena sogovornica, ki se v službo vozi iz Lucije, prizna, da okoli 8. ure včasih “ustvari” tudi srednjo vrsto, saj je običajno že vse zasedeno. “Parkirišča v sistemu Parkiraj in se pelji so mi predaleč saj bi za pot do službe in nazaj izgubila preveč časa. Brezplačna ob Lidlu in Tušu pa se odprejo šele ob 9 uri,” še pove Lucijčanka.

Parkiraj in se pelji samuje

Nekaj brezplačnih parkirnih mest je tudi ob mandraču v Semedeli, od koder se ljudje radi sprehodijo do mesta.

Sogovornik, ki smo ga tam ulovili, o novem parkirišču pod pasarelo sliši prvič. Sogovornica nas je debelo pogledala in zmotno mislila, da govorimo o makadamskem parkirišču ob Bonifiki, kjer je parkiranje že mesec dni prepovedano.

Te dni je tako na parkiriščih v sistemu Parkiraj in se pelji samo nekaj avtomobilov: dva smo našli pod pasarelo, tri ob železniški postaji. In še to opozorilo: brez kartice družbe Arriva parkiranje na njih ni mogoče.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano