“Kmetiji” na Mali Sevi bodo preverjali še tlak na dvorišču

Na koprskem okrožnem sodišču so včeraj začeli z obravnavo odškodninskega zahtevka v višini 64.070 evrov, ki ga je Kraški zidar v stečaju vložil zoper podjetje Posestvo Mala Seva. To je naslednik podjetja Bužekijan turistična kmetija, ki se je lotilo razvpite črne gradnje na zaščitenih kmetijskih površinah Male Seve. Propadli gradbinec je kompleks, ki samo pod površjem obsega skoraj 2000 kvadratnih metrov, gradil v letih 2007 in 2008.

Turistično kmetijo Bužekijan ali posestvo Mala Seva je gradil Kraški zidar. Zadnji dve leti je formalni lastnik kompleksa   podjetje Lutu Roka Bužekijana.     Foto: Mirjana Cerin
Turistično kmetijo Bužekijan ali posestvo Mala Seva je gradil Kraški zidar. Zadnji dve leti je formalni lastnik kompleksa podjetje Lutu Roka Bužekijana.  Foto: Mirjana Cerin

MALA SEVA > Kompleks, s katerim je že od vsega začetka tesno povezan odvetnik Miro Senica, je zgrajen skoraj do četrte gradbene etape in ima nad ogromno podzemno kletjo še tri enonadstropne, do 128 kvadratnih metrov velike stavbe. Direktor podjetja Posestvo Mala Seva Predrag Šinik je vrednost kompleksa lani za PN ocenil na več kot sedem milijonov evrov (za dokončanje naj bi potrebovali še dodatne tri milijone). Koliko je dobil zdaj že propadli sežanski gradbinec, ki ga je tedaj vodil Radoš Lipanje, pa ni znano.

Investitor naj bi gradbincu od pogodbene vrednosti odpisal 110.000 evrov. Zakaj, nam odvetnik, ki ga je pooblastila stečajna upraviteljica Kraškega zidarja Simona Goriup, ni znal povedati. Prepričan pa je, da bi morali sežanskemu gradbincu plačati še 64.070 evrov, in sicer za vrsto del: za tlakovanje dvorišča, tamponski nasip, fugiranje rež v zidovih, za montiranje elektro-strojnih instalacij in odvoz 8000 kubičnih metrov materiala.

Neskladno gradnjo bi lahko rešili s spremenjenim gradbenim dovoljenjem, ki pa ga od leta 2012 (po spremembah PUP za podeželje) ni mogoče izdati. Podjetje Posestvo Mala Seva je aprila lani na izolsko občino naslovilo pobudo za spremembo namembnosti 33.000 kvadratnih metrov zemljišč na Mali Sevi iz kmetijskih v stavbna. Župan Igor Kolenc je napovedal, da bo občina predlog obravnavala v postopku sprejemanja občinskega prostorskega načrta. Ali je bilo res tako, nam ni včeraj ne potrdil ne ovrgel. Po naših informacijah si nasedlo naložbo želi rešiti predvsem Raiffeisen Leasing, ki ima v zemljiški knjigi na parcelah sporne gradnje za kar pet milijonov hipotek.

Nasprotna stran, ki jo zastopa odvetnica pisarne Senica, pa vztraja, da je omenjena dela opravilo podjetje Ekoplan A, ki je bilo podizvajalec Kraškega zidarja in ga je takrat vodil prav Šinik.

Sodnica Samanta Nusdorfer je pojasnila, da bo moralo sodišče najprej ugotoviti, ali so bila dela sploh izvedena. Preučilo bo gradbene knjige, najelo izvedenca gradbene stroke in zaslišalo priče.

Zeleno luč je kompleksu na zaščitenih kmetijskih zemljiščih prižgala nekdanja izolska županja Breda Pečan. Z njim pa se od novembra 2011 ukvarjajo tudi koprski gradbeni inšpektorji. Ugotovili so, da gre za gradnjo, neskladno z gradbenim dovoljenjem, zato so od podjetja Posestvo Mala Seva zahtevali, da - do aprila lani - odstrani skoraj vse kamnite podporne zidove in ograje, paviljon, rezervoar za vodo in podzemni prostor.

Podjetje se je zoper odločbo pritožilo, pristojni Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor pa je pritožbo konec novembra lani odstopil ministrstvu za infrastrukturo in prostor. To je doslej še ni rešilo, so nam včeraj sporočili z inšpektorata.

V tem času je postala izvršljiva odločba koprske gradbene inšpekcije. “Ker inšpekcijski zavezanec ni izvršil z odločbo odrejenih obveznosti, je bil na podlagi zakona o splošnem upravnem postopku uveden izvršilni postopek,” potrjujejo na inšpektoratu. Glede nadaljnjega ukrepanja pa napovedujejo, da bo koprska gradbena inšpekcija postopek nadaljevala skladno z zakonom in odločitvijo ministrstva. Na potezi je torej ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano