Kjer je muha pri muhi, je treba takoj pobrati oljke

Marsikateri istrski oljkar je med vikendom hitel obirati oljke. Tako zgodnjega obiranja oljkarji ne pomnijo, a v oljčnikih, ki jih je močno napadla oljčna muha, je to edina pravilna odločitev.

Kjer je muha pri muhi, je treba takoj pobrati oljke. V oljčnikih, kjer so se  ubranili napadov škodljive žuželke, pa velja počakati, da bodo plodovi dosegli optimalno zrelost. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Kjer je muha pri muhi, je treba takoj pobrati oljke. V oljčnikih, kjer so se ubranili napadov škodljive žuželke, pa velja počakati, da bodo plodovi dosegli optimalno zrelost. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Poglejte, muha pri muhi, ni kaj čakati,” v oljčniku na Škofijah popikane plodove belice in leccina kaže Goran Gregorič. Oljčnih muh je toliko, da kar letajo med obiralci. “Napadene oljčnike je treba čim prej obrati, oljke pa takoj, še isti dan predelati, sicer ne bomo mogli dosegati primerne kakovosti oljčnih olj,” svetuje vodja centra za oljkarstvo pri KGZS Viljanka Vesel. Če obrane oljke čakajo samo dan ali dva, preden jih oljkarji predelajo, kakovost olja drastično pade. V torkli Marinka Hrvatina v Kopru so prve oljke sprejeli že v petek. “Osveščeni oljkarji se zavedajo, da je takšne oljke treba obrati zdaj, ko se še da kaj narediti za kakovostno olje,” ugotavlja Hrvatin. “Nekateri oljkarji so imeli tako napadene oljčnike, da so obiranje za letos že končali - namesto štiri tone je bilo 400 kilogramov pridelka,” pravi. V oljčnikih, kjer so se uspešno ubranili napadov škodljive žuželke, pa velja počakati, da bodo plodovi dosegli optimalno zrelost. KG


Najbolj brano