“Iskrena hvala vsem za denarno pomoč”

Če bo šlo vse po sreči, bo koprska pediatrinja Suzana Sekuloska, ki se bori z zahrbtnim rakom žolčevoda - ta se zelo hitro širi na vse vitalne organe telesa -, čez dobra dva tedna že na poti na Kitajsko, kjer je tudi zanjo upanje za ozdravitev.

Suzana Sekuloska: “Počutim se dosti bolje, saj zdaj vem, da bom vendarle začela zdravljenje.” Foto: Petra Vidrih
Suzana Sekuloska: “Počutim se dosti bolje, saj zdaj vem, da bom vendarle začela zdravljenje.” Foto: Petra Vidrih

KOPER >Koprska pediatrinja Suzana Sekuloska je bila včeraj kljub hudi bolezni nadvse dobre volje. V rokah je imela vizo, ki ji omogoča vstop na Kitajsko, s pomočjo dobrih ljudi pa je uspela pravočasno zbrati dovolj denarja za začetek zdravljenja s tako imenovani sono-fotodinamično terapijo, ki jo izvajajo le na Kitajskem.

Končno upanju naproti

“Se počutim dosti bolje, saj zdaj vem, da bom vendarle začela zdravljenje,” nam je zaupala. Holangiokarcinom - rak žolčevoda, ki so ji ga odkrili letos maja, je zelo invaziven in se hitro širi na vse vitalne organe njenega telesa. Metastaze so se že razrasle v jetrih, pljučih, rebrih, kosteh in v kostnem mozgu. Časa ni več veliko, njeno edino upanje je alternativna oblika zdravljenja s sono-fotodinamično terapijo (SPDT), pri kateri v boju zoper rakave celice uporabljajo kombinacijo svetlobe in zvoka. Na Kitajskem s to metodo tudi v pozni fazi uspešno zdravijo to vrsto raka, ki je prizadel njeno telo.

Ko smo sredi septembra v Primorskih novicah na pobudo koprskega Zavoda Krog objavili zdravničino zgodbo in zapisali, da potrebuje pomoč za plačilo zdravljenja - ena terapija SPDT stane dobrih 15.000 evrov, glede na diagnozo pa bi Sekuloska za uspešno odstranitev raka in metastaz z vseh vitalnih organov telesa potrebovala vsaj šest takšnih terapij -, se je poziv k dobrodelnosti hitro razširil po vsej Sloveniji in tudi prek njenih meja.

Samo prek bančnih nakazil je Sekuloska prejela skoraj 13.000 evrov, nekaj tisočakov so zbrali na dobrodelni makedonski večerji v koprskem Emoncu, dobrih 6000 evrov so prispevali v njeni rodni Makedoniji ... “Točnih izračunov niti še nimamo, sploh glede donacij prek SMS sporočil, a vsota, ki smo jo zbrali do sedaj, bo zadostovala vsaj za prvi dve terapiji,” je presrečna Suzana Sekuloska. Bolezni, ki kot obsedena napada njeno telo, se bo zoperstavila prav s pomočjo dobrih ljudi. “Iskrena hvala vsem.”

Sredi oktobra proti Kitajski

Po prvotnih načrtih bi se na Kitajsko morala odpraviti že prve dni oktobra, saj mora čimprej začeti z zdravljenjem, a je morala zaradi zdravstvenih težav prestaviti kemoterapijo, s tem pa tudi odhod na Kitajsko. Jutri jo čaka še predzadnji cikel kemoterapije, potem pa ... “Odvisno od tega, kaj poreče moja onkologinja. Letalska karta je rezervirana. Če bo šlo vse po sreči, bom 16. oktobra že na letalu proti Kitajski. Iz Benetk letimo prek Dubaja, tam nas čaka vsega triurni postanek, nato pa dalje, proti Hongkongu. Na letališču nas bo čakal taksi, do bolnišnice Renkang je dobre tri ure vožnje,” je hitela razlagati. “Saj kar ne morem verjeti. Vi sploh ne veste, kako sem srečna. Koliko je dobrih ljudi, koliko sporočil spodbude sem prejela v teh tednih ... Najbolj me je ganilo, ko mi je pisala neka starejša gospa in mi v pismu priložila 20 evrov od svoje skromne pokojnine ... Takoj ko se vrnem domov, jo bom obiskala, da se ji zahvalim.”

PETRA VIDRIH


Najbolj brano