Protest alternative ob pokopu MKC-ja

Približno 60 mladih se je danes zbralo pred MKC-jem v Gregorčičevi ulici 4 v Kopru. Jezni so na Marka Breclja, ki je na lastno pest zamenjal ključavnice MKC-ja, ključe pa samoiniciativno predal koprskim občinskim uradnikom. Radi bi ohranili edini istrski prostor alternativne kulture. Po protestu jim je koprski župan obljubil srečanje.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

KOPER >Protest se je začel, ker je v sredo Marko Brecelj, predsednik Društva prijateljev zmernega napredka, ki mu je občina dodelila MKC v upravljanje, na lastno pest zamenjal vse ključavnice v MKC-ju in napovedal, da bo v petek ključe predal občinskim uradnicam. Ob protestu, ki je izpred MKC-ja krenil proti občinski palači na Verdijevi ulici 10, sta Samuel Simonovič in Toni Bračanov v vložišču pustila tudi izjavo žalujoče mladine ob pogrebu MKC-ja, ki je bila hkrati prošnja za sestanek z županom, “saj nimamo več prostora za svoje delovanje,” je pojasnil dolgoletni aktivni član MKC-ja Samuel Simonovič.

O tem, ali ima akcija zbiranja pred MKC-jem kakšno povezavo z Markom Brecljem, pa Simonovič pravi: “Ne strinjamo se s kapitulacijo oziroma predčasno predajo prostorov mestni občini. Za prostore smo se hoteli boriti še naprej.

Občina jim je po protestu že poslala odgovor. Župan Boris Popovič bo imel zanje čas v torek, 3. februarja, ob 10. uri. Župan jim sporoča, da niti za trenutek ni pomislili, da bi prostor mladim vzel, pač pa jim bo namenjen tudi v prihodnje. Popovič je še dodal: “Edino, kar bi mi lahko očitali, ni to, da smo to naredili, ampak, zakaj tega nismo naredili že prej.” Breclju namreč očita, da je bil prostor namenjen njegovemu osebnemu preživetju na račun javnega denarja.

O razlogih, zakaj so prišli na protest pred MKC, smo vprašali nekatere zbrane.

Tomaž Bevk: “Zbrali smo se, da se na miren in kulturen način upremo odločitvi občine, da zapre prostore MKC-ja. V teh prostorih želimo ohraniti alternativno kulturo.” V MKC je začel zahajati pred štirimi leti, predvsem na koncerte. “Če bo MKC ostal zaprt, ne vem še, kje v Istri bodo takšni koncerti. Zagotovo pa to ne pomeni smrt alternative. Neka opcija se bo našla,” pravi Bevk.

Vid Gladovič je o razlogih protesta povedal: “Ne strinjamo se z dogajanjem in ne z izjavami občine. V MKC sem vstopil kot zelo mlad fotograf s svojimi razstavami, kasneje sem se vključil v Društvo prijateljev zmernega napredka. Naučil sem se dela tonskega tehnika in lučkarja, preuredil sem luči na odru in prispeval k boljšim koncertom. Z veseljem sem ostal, ker me je to delo veselilo.” Če MKC-ja ne bo več, bo Vid Gladovič s kolegi delal naprej. “Ne vem še kje, a ne bomo se kar tako predali.”

Debora: “Tukaj smo zato, ker se počutimo izdani.”

Aris: “Nepričakovano so nam odvzeli klub in prostor, v katerem smo ustvarjali in se zbirali tako mladi kot alternativci. Radi bi opozorili nase in na to, da so v spopadu med Popovičem in Brecljem pozabili na nas, ki smo res pomembni. Prebrali smo razne izjave, da misli občina prostor nameniti novim programom.” Aris je MKC obiskoval, soorganiziral dogodke, načrtoval koncerte izvajalcev, ki so na turneji. “Verjamem, da to marsikoga ne briga, mene osebno pa še kako. Brez opozorila smo se morali temu odpovedati. No, koncerte so nam kar drugi odpovedali.” Kje bo lahko soustvarjal dogodke, če MKC-ja ne bo? “Nikjer!”

Katja obiskuje MKC že 14 let. Klubske prostore je že belila, čistila, pospravljala. “Ampak nas nihče ne upošteva. Ne želimo izgubiti ta prostor, saj je edini v Istri, v katerem lahko kaj organiziramo. Če bo MKC zaprt, nimamo ničesar več.”

Ivana, obiskovalka in soorganizatorka: “Z gesto, četudi miroljubno, želimo pokazati, da nam ni vseeno, če se kultura poenoti in spravi na en skupni imenovalec, kar je nemogoče. Ni prav, da se splošni večini da vse, tistim z drugačnimi idejami pa vse vzame brez tehtnega razloga. Žalostno je, ker je to bilo zadnje oporišče v regiji. Ne bomo nehali delovati, morali pa se bomo razpršiti, morda v Sežano ali Novo Gorico. Ali pa zgradili nekaj na novo.”

Dane: “Sem za to, da se v tem prostoru ohrani alternativna kultura. Koncertom, ki sem jih obiskoval, pa bom - če kluba ne bo - lahko prisluhnil samo še v Ilirski Bistrici.”

Biba: “Mi smo tisti, ki smo delovali v klubu. Jaz zadnja štiri leta, drugi deset in več let. Ne strinjamo se z načinom, kako je Marko Brecelj samopredal prostore občini, obenem pa nikogar od nas delujočih ni obvestil o svojem namenu. Po sredinem sestanku na občini nam je le sporočil, da naj se naslednji dan ne trudim z Dnevnim centrom za brezdomne in socialno ogrožene (DBI) vstopiti v MKC, ker so ključ zamenjali. Ni nam niti dovolil, da bi še zadnjič brezdomcem na toplem ponudili sendviče in jim razložili, da se prostor zapira. Naslednji dan sem čakala nanje pred MKC-jem in vsakemu posebej razložila, kaj se dogaja. Dva sta kar zajokala.” Danes gre Biba s kolegi na teren k brezdomcem. Obenem pa išče prostor za dnevni center v središču mestu, ne na njegovem obrobju.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano