FreePi ostaja izključen

Podjetje Obalni tehnološki sklad, ki je postavilo brezplačno internetno omrežje v občini Piran, bodo ukinili. Nad postopkom zapiranja bo bdel prokurist Denis Fakin, so včeraj odločili piranski občinski svetniki.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

PIRAN > O zapiranju Obalnega tehnološkega sklada, ki ga je občina dobila kot donacijo skupaj z direktorjem Mitjem Cestnikom, so občinski svetniki razpravljali že novembra lani, a so se takrat odločili, da ga vendarle še pustijo pri življenju. Tokrat so v novi sestavi predlog župana Petra Bossmana, naj podjetje zaprejo, podprli soglasno. Potrdili so tudi dogovor, da se direktorski mandat Cestnika konča 31. januarja 2015. Za prokurista, ki mora skupaj s Cestnikom poskrbeti za prenos omrežja in frekvenc na občino in voditi postopek zapiranja podjetja, pa so imenovali Denisa Fakina. Delo bo opravil brez plačila.

Pogodba potekla, nove še ni

Na vprašanje, zakaj je občina sploh sprejela podjetje, da je postavilo omrežje, če zdaj ocenjuje, da lahko sama skrbi zanj, v upravi odgovarjajo: “Občina je družbo prevzela z namenom, da zagotovi vzpostavitev brezplačnega dostopa do interneta, kar je Obalni tehnološki sklad tudi izvedel. Po vzpostavitvi pa smo presodili, da je bolj smiselno, da njegovo vzdrževanje zagotavlja neposredno občina.” A omrežje FreePi že od začetka novembra ne deluje, z ovadbami sedmih oseb, povezanih z njim, pa se ukvarjajo na koprskem okrožnem tožilstvu.

Na včerajšnji seji so brez glasov proti potrdili tudi vse odbore in komisije občinskega sveta.

“Omrežje je izključeno, ker je veljavnost pogodbe, na podlagi katere je občina družbi Obalni tehnološki sklad plačevala stroške vzdrževanja, potekla 31. oktobra. Pogodbe nismo podaljševali, ker želimo najprej pridobiti potrditev občinskega sveta o načinu nadaljevanja zagotavljanja brezplačnega interneta,” so pojasnili v občinski upravi.

Vzdrževalca bodo izbrali na razpisu

A na včerajšnji seji svetniki o tem niso razpravljali. Z vprašanjem se je oglasil le Rober Jakin (Slovenija za vedno), ki ga je zanimalo, ali bo vzdrževanje odslej dražje ali cenejše. “Vsekakor bo stalo manj, plačevali bomo le za vzdrževanje,” je zagotovil Bossman. Doslej je občina poleg stroškov omrežja plačevala tudi za plačo Cestnika, najem pisarne in drugo, kar je znašalo dobrih 50.000 evrov na leto. Bossman je dodal še, da so jim na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve zagotovili, da bodo frekvence lahko prenesli na občino. Tistega, ki bo dejansko skrbel za omrežje, pa bodo izbrali na razpisu, je še napovedal.

Kdaj bo FreePi spet deloval, še ne vedo. “Tega še ne moremo povedati, saj moramo opraviti še pogovore z vodstvom Obalnega tehnološkega sklada in s ponudniki dostopa do interneta,” pravijo na občini. HR


Najbolj brano