“Dobra šalša se začne v zemlji”

Šalša je imela v soboto v Ljubljanski ulici v Izoli glavno besedo. Društvo Izolani, ki skrbi za vrsto odmevnih kulinarično-kulturnih prireditev, je tokrat še v sodelovanju z izolskim Centrom za kulturo, šport in prireditve organiziralo že peto Šalšiado, ki je na kup zbobnala številne ljubitelje te preproste, a zelo okusne jedi.

 Foto: Tadej Gorup
Foto: Tadej Gorup

IZOLA > Ena od gonilnih sil Šalšiade Drago Mislej Mef je povedal, da je iz leta v leto večje število prijavljenih ekip, ki se potegujejo za naziv najboljše šalše. Letos je bilo prijavljenih več kot deset ekip, dve ekipi pa zaradi sobotnega prometnega infarkta nista utegnili priti v Izolo.

Letošnjo žirijo so sestavljali svetovalka za prehrano Emilija Pavlič, Elizabeta Pušpan iz nekdanje Salladie, ki je slovela po najboljšem bakalaju daleč naokoli, in Boris Kobal, predsednik Centra za kulturo, šport in prireditve Izola. Žirija ni imela lahkega dela, saj so med prijavljenimi ekipami bili tudi dvakratni zaporedni zmagovalci Šalšiade Fish brothers iz Ankarana, ki so bili tudi letos zelo iznajdljivi. V vrelem kropu se je s pašto pokuhaval še lep kos kože od pancete, nekaj sveže bazilike in oljčnega olja.

Zmagovalni recept Pomidork: uporabile so kombinacijo večjih, domačih paradižnikov in pelatov, ki so jih malce pokuhale v vodi, nato so jih ročno spasirale. Na olju so pocvrle dva tipa čebule, ki imata bolj sladkast okus (šalotka in italijanski bolj podolgovat tip čebule), dodale so še nekaj zelene, bazilike, peteršilja ter sol in poper.
Zmagovalni recept Šolerk: uporabile so samo domače pelate, ki so jih ročno spasirale, dodale so še čebulo, nekaj bazilike, origana ter seveda sol in poper.

A letos so jih ugnale dekline. Žirija je zmago dodelila kar dvema ženskima ekipama, in sicer Pomidorkam ter ekipi Šolera, ki si je ime nadela po nekdanjem, domačem poimenovanju ulice v okolici izolskega doma upokojencev.

Kaj je skupna točka obeh zmagovalnih šalš? Tako Pomidorke kot Šolerke so paradižnike ročno spasirale ter tako odstranile olupke in peške. Žirantko Pavličevo pa smo povprašali, na kaj je bila pozorna pri okušanju omak. “Najbolj sem bila pozorna na to, ali je bila čebula oprana in ali je bila pocvrta. Danes je namreč nujno umivanje čebule pred kuho, da bi odstranili vse strupe, ki jih vsrka v zemlji. Druga prav tako pomembna stvar pa je, da se morata čebula in maščoba istočasno pocvreti v posodi. Če čebulo popražimo v vrelem olju, ta otrdi, se uleže na želodec, kot pravimo, in oddaja vonj po zažganem. Zato nam tudi smrdi iz ust,” je dejala Pavličeva.

Predvsem pa so pomembne sestavine. “Dobra šalsa se začne v zemlji, pri semenu,” je še dodala Pavličeva.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano