“Direktor nima vpliva na najemnino”

Minuli teden je izolski občinski svet na podlagi sklepa sveta zavoda izolskega zdravstvenega doma (ZD) za direktorja za naslednji mandat znova potrdil Evgenija Komljanca, sicer specialista ortodonta, ki ima v tem ZD v najemu prostore za svojo dejavnost. Zato so vzniknile govorice in ugibanja, ali ne prihaja prav zaradi tega, ker naj bi Komljanec nastopal v dveh vlogah, do konflikta interesov.

Evgenij Komljanec  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Evgenij Komljanec  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Dosedanjemu direktorju izolskega zdravstvenega doma Evgeniju Komljancu se mandat izteče maja. Svet zavoda, ki mu načeluje Aleš Bohinec ga je na podlagi razpisa in po pregledu vlog znova izbral za direktorja za naslednji mandat. Minuli četrtek ga je za direktorja potrdil še izolski občinski svet. Komljanec obenem opravlja tudi zdravniško delo, saj je specialist ortodont in ima že od junija leta 2002 - na podlagi pogodbe - v najemu prostore za ortodontsko dejavnost v izolskem ZD.

V dveh vlogah hkrati

Prav to, da se pojavlja v obeh vlogah, je zmotilo nekatere, ki menijo, da bi takšna dvojnost lahko privedla do konflikta interesov, češ da mora kot direktor in dober gospodar skrbeti za poslovanje, kamor sodi tudi trženje prostorov v ZD, obenem pa je koncesionar in najemnik prostorov pod isto streho ZD in bi lahko vplival na višino najemnine in druge zadeve, povezane z oddajo prostorov.

Predsednik sveta zavoda Aleš Bohinec pojasnjuje, da pogodba velja za daljši čas. Kaj bo z njo v prihodnje, bo stvar novega predsednika sveta zavoda, saj Bohincu mandat poteče konec aprila. “Zadnjo pogodbo je s Komljancem menda podpisal nekdanji predsednik sveta zavoda Radivoj Nardin,” je pojasnil in dodal, da se je vprašanje o morebitnem konfliktu interesov v preteklosti že pojavljalo in da si je svet zavoda tedaj že pridobil strokovno mnenje, “ki navaja, da ne gre za konflikt interesov. Zato se s tem svet zavoda več ne ubada.”

Svetovalka župana izolske občine Kristina Zelič pojasnjuje, da se občinski svet z vprašanjem konflikta interesov ni ukvarjal, le mandat Komljancu je potrdil. Nekdanja županja Breda Pečan, zdaj svetnica SD v občinskem svetu pa se spominja, da je že pod njenim županovanjem pred desetimi leti občina v zvezi s to dvojnostjo za mnenje zaprosila zdravstveno ministrstvo, “ki je takrat pojasnilo, da ni konflikta interesov, da pa ministrstvo nima opraviti z zdravstvenimi domovi.” Omenja, da so v ZD tudi drugi najemniki prostorov, nekateri pa so jih že tedaj kupili. “Smo pa že takrat vztrajali, da morajo biti se zdravstvene dejavnosti v tem ZD, ne pa razdrobljene naokrog.”

V preteklosti se je tudi Komisija za preprečevanje korupcije prav s tem primerom že ukvarjala. Kot so pojasnili, je KPK že leta 2011 uvedla postopek ugotavljanja obstoja nasprotja interesov. Septembra leta 2011 pa je ta postopek zaključila .... Za obdobje od 4. junija leta 2011 dalje, ko je bil Komljanec tudi že direktor ZD Izola in “s tem poslovodna oseba, pa bi bilo podano nasprotje interesov, če bi imel ZD Izola registrirano dejavnost na področju čeljustne ortopedije, ... a je ni imel, zato nismo zaznali kršitev določb o nasprotju interesov.” Morebitne nove okoliščine po tem obdobju pa KPK niso znane.

Direktor o najemnini ne odloča

Komljanec pa pravi, da ima skrbnika najemne pogodbe, to je predsednik sveta ZD. Najemnino obravnava svet zavoda na podlagi obračuna, ki temelji na podlagi metodologije sodne cenitve. Vsako leto prejme svet o tem tudi poročilo.

Dokler je vprašanje višine najemnine urejal Stavbenik - servisne storitve, je veljal njihov izračun, ki je enak za vse. “Torej ni bilo in ni zame prav nobenih ugodnosti. Nimam nižje najemnine in kot direktor nanjo ne morem vplivati. Direktor nima vpliva na najemnino. Obravnavan sem enako kot preostali koncesionarji - najemniki. Metodologija sodnega cenilca, ki jo uporabljamo za obračun najemnine, nanese celo višji znesek kot metodologija, ki jo uporablja občina za obračun najemnine za prostore, ki jih oddaja v občini. Vse je 'čisto' in ni v ničemer konflikta interesov,” poudarja Komljanec.

Omenja še, da je najemno pogodbo z njim kot koncesionarjem 17. julija leta 2000 podpisal takratni direktor ZD Marino Ferfolja.

JASNA ARKO


Najbolj brano