“Brez skrbi, pri nas imamo sto let staro seme!”

So ljudje, ki uživajo v množičnih prireditvah v mestnih središčih, in so takšni, ki imajo raje podeželski mir in tamkajšnjo domačnost. Med slednjimi so se konec tedna številni odločili za obisk Nove vasi, kjer so pripravili četrti praznik vina in česna.

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

NOVA VAS > Za oba dneva sta organizatorja - Krajevna skupnost Nova vas in Turistično združenje Portorož - pripravila nekaj kulturno-zabavne vsebine, a za celovito doživetje praznika je bilo treba na sprehod po vasi. Pred domačijami in v uličicah je bilo razpršenih približno 15 stojnic z domačo ponudbo - sadja, zelenjave, vina, oljčnega olja, medu, peciva, sivke in še česa.

V Novi vasi je tudi danes praznično. Med 17. in 19. uro bo na ogled razstava Noša Šavrinke iz piranskega podeželja in Krkavč, ob 19. uri pa se začne večer, posvečen Istri, z nastopoma KD Šavrini in anka Šavrinke iz Gračišča in klape Castrum Veneris iz Kaštela. Sledila bo večerna veselica s skupino Sixx Packk.

Od vsega ponujenega so gostje najraje posegali po česnovih dobrotah. Vaščanke so pripravile namaze, vložene peske (poganjke mladega česna) in seveda “rešte” (kite) domačega česna. “Pa je res domač?” je pri stojnici Gorelovih gospodinjo pobaral obiskovalec. “O, brez skrbi, gospod, pri nas imamo sto let staro seme!” mu je odvrnila. Česen iz Nove vasi je stoodstotno domač, avtohton, zatrjujejo vaščani. Pa vendar je vseeno bilo zaznati tudi namige, da se res tu in tam najde kakšna izjema. Zato, dragi obiskovalci prihodnjih praznikov, nekaj skepse nič ne škodi.

ID


Najbolj brano