Brecelj očita občini, da poskuša potopiti DPZN

V Društvu prijateljev zmernega napredka (DPZN) po izselitvi iz prostorov na Gregorčičevi ne morejo več zaposliti ene osebe preko javnih del, saj na koprski občini niso podpisali ustrezne pogodbe, je opozoril predsednik DPZN Marko Brecelj. Dodal je, da poskus “potopitve” društva in njegovega delovanja ne bo uspel.

Marko Brecelj Foto: Andraž Gombač
Marko Brecelj Foto: Andraž Gombač

KOPER > Na današnji novinarski konferenci je Marko Brecelj kot predsednik dveh nevladnih organizacij, DPZN in Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon, najprej spomnil, kako so četrt stoletja v Kopru delovali v prid lokalnega okolja in za to dobili tudi številna priznanja ter podporo občine, vsaj do nastopa župana Borisa Popoviča.

Občina je v začetku leta zahtevala izselitev DPZN iz prostorov, ki so sicer v lasti občine, a so z njimi dve desetletji brezplačno upravljali. Po tem, ko so bili, tako Brecelj, “vrženi sredi svojega delovanja, brez najave, na cesto”, so ugotovili, da se zoper društvo pripravlja “potopitveni načrt”.

Občina je bila po Brecljevih besedah še decembra pripravljena podpreti DPZN, ki je pripravilo vlogo za pridobitev financiranja za pogodbo o javnem delu, v okviru katere bi lahko ob 65-odstotnem financiranju države in 35-odstotnem financiranju občine lahko zaposlili eno osebo, zdaj pa si je očitno premislila, saj ni podpisala ustrezne tripartitne pogodbe.

Brecelj se ob tem sprašuje, zakaj takšen zasuk oziroma “zakaj mi ne dobimo tistega, kar je občina nameravala podpreti in se ji je zdelo smiselno še pred tremi meseci”.

Ob tem je predsednik DPZN izpostavil, da občina z njimi ne komunicira, razen prek odvetniških dopisov. Opozoril je tudi, da občina pred očmi medijev in javnosti obračunava z njihovim društvom, ki je uspešno, prodorno in ima bogat program.

Kot pravi Brecelj, gre za širši problem načina delovanja demokratičnega despotizma, ki ni doma samo v Kopru. “Tu gre za možnost, da en sam človek obračuna in potopi kateri koli nevladni subjekt v območju njegovega imperija,” je dodal.

STA


Najbolj brano