Bodo v Piranu dobili Pomorske galerije ali Obalni muzej?

V piranski občinski upravi resno razmišljajo o združitvi Obalnih galerij in Pomorskega muzeja. Ustanoviteljica obeh zavodov je občina, z združitvijo pa bi lažje reševali prostorske probleme obeh zavodov, ocenjujejo. V muzeju pa menijo, da bi s tem tvegali izgubo prepoznavnosti obeh zavodov.

Pomorski muzej Sergej Mašera Piran  Foto: Lea Kalc Furlanič
Pomorski muzej Sergej Mašera Piran  Foto: Lea Kalc Furlanič

PIRAN > “Na uradu za družbene dejavnosti podpiramo pobudo za združitev zavoda Pomorski muzej z zavodom Obalne galerije,” v piranski občinski upravi odgovarjajo na svetniško pobudo. Na prejšnji seji občinskega sveta jo je dala Meira Hot (SD), ki je tudi piranska podžupanja. “Obstoječa ureditev, v kateri obstojita dve samostojni pravni osebi, ni skladna z državnimi smernicami, ki narekujejo optimizacijo, in strategijo združevanja javnih zavodov,” meni. Z združitvijo bi lažje reševalni probleme depojev, stavbe bi lahko bolje izkoristili, enostavnejša bi bila tudi promocija, s tem pa bi se povečali tudi prihodki tržnega dela dejavnosti, ocenjuje Meira Hot.

V občinski upravi se s tem strinjajo. Dodajajo, da bi združitev prinesla skupne razstavne prostore, skupne prireditve, stalne razstave ... Spojitev bi bila smiselna, saj oba zavoda druži podobna dejavnost in sta oba zavoda pridobila pooblastilo za izvajanje državne javne službe muzejev, združitev pa bi prinesla tudi krepitev programa, ocenjujejo na občini.

Drugače pa meni Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera. “Združevanje bi bilo v nasprotju s strateškim načrtom muzeja za obdobje 2015-2020, ki mu je občinski svet prav na zadnji seji dal soglasje. Med strateškimi cilji Pomorskega muzeja je, da pridobi status državnega muzeja,” pravi Juri.

Strinja se, da bi si galerije in muzej lahko delila depojske prostore, zunanje pravne svetovalce, oblikovalce, ustvarjala skupne prireditve in še kaj. Popolna združitev pa bi pod vprašaj postavila strokovnost oziroma programske usmeritve, ogrozila bi prepoznavnost, imeni, identiteti in blagovni znamki obeh zavodov, meni Franco Juri. Občina ga za mnenje o združevanju obeh zavodov še ni vprašala in z zamislijo uradno ni seznanjen.

Ravnateljica Obalnih galerij Lilijana Stepančič pa o morebitni združitvi ni želela govoriti.

Bodo pa predstavniki občine argumente za združitev jutri predstavili zaposlenim v Obalnih galerijah in Pomorskem muzeju, a le tistim, ki so člani sindikata. “Zaposleni so močno zbegani. Od leta 2012, ko je javni sektor na udaru, se bojijo, da bodo ustanovitelji zavodov padli pred prepreko racionalizacije in da bo to premagalo stroko,” pravi Damijan Volf, izvršni sekretar Obalne sindikalne organizacije-KS 90. Od občine pričakuje, da bo pojasnila, zakaj predlaga združitev in argumentirala svoja stališča ter pokazala podrobne izračune. Zastavljajo se mu namreč vprašanja, kdo bi vodil združeni zavod, kakšno bo njegovo ime, kakšne bodo njegove možnosti za črpanje evropskega denarja ...

HELENA RACE


Najbolj brano