“Agraria je na pravi poti”

Danes se bodo na rednem letnem občnem zboru sestali zadružniki Kmetijske zadruge (KZ) Agraria. Razlogov za zadovoljstvo je veliko, je prepričan direktor Agrarie Robert Fakin. “Poslujemo z dobičkom, redno plačujemo dobavitelje in davke ter sproti vračamo najete kredite. Lahko smo več kot zadovoljni. Če kdo ne vidi napredka, je to zato, ker ga noče videti,” je odločen.

Robert Fakin: “Naša ponudba sadja in zelenjave 
ter drugih živil pritegne čedalje več kupcev iz vse 
Slovenije.” Foto: Jaka Jeraša
Robert Fakin: “Naša ponudba sadja in zelenjave ter drugih živil pritegne čedalje več kupcev iz vse Slovenije.” Foto: Jaka Jeraša

KOPER > V KZ Agraria je združenih 146 pridelovalcev sadja in zelenjave iz Istre. “Kljub krizi in burni preteklosti smo Agrario popeljali v sam vrh slovenskega zadružništva,” je zadovoljen Robert Fakin, ki je vajeti zadruge prevzel avgusta 2012. “V zadnjih dveh letih smo realizacijo dvignili za 16 odstotkov, kar je skoraj dva milijona evrov, razliko v ceni, od katere se preživljamo, pa za kar 27 odstotkov, torej več kot 600.000 evrov. Čeprav skromne, so naše trgovine predmet zavisti za marsikaterega še tako velikega trgovca, naša ponudba sadja in zelenjave ter drugih živil pa pritegne čedalje več kupcev iz vse Slovenije. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta beležimo za petino večjo rast prihodkov kot v enakem obdobju lani, kar samo potrjuje, da je Agraria na pravi poti,” je prepričan.

Od Kopra do Lucije

KZ Agraria ima v vseh štirih istrskih občinah svoje trgovine. Poleg koprskega prodajnega centra, ki ostaja Agrariin paradni konj z letno realizacijo 3,5 milijona evrov, je eden najpomembnejših razlogov za dobro voljo prodajni center Lucija, kjer se je prodaja v zadnjih dveh letih dvignila za več kot sto odstotkov. “Porušili smo 50 let stare hladilnice in zgradili nove komore po zahtevah HACCP sistema, prodajne površine smo povečali za 300 kvadratnih metrov, prenovljeni mesnici dodali še ribarnico ... Občuten dvig prodaje potrjuje, da je bila odločitev za prenovo pravilna. V kratkem nameravamo razširiti še delikateso in urediti parkirišče. V letošnjem letu želimo ustvariti za več kot tri milijone evrov prometa,” napoveduje Fakin.

Za modro se je izkazala tudi odločitev, da trgovine v Cankarjevem drevoredu v Izoli ne zaprejo, ampak ponudbo raje obogatijo s sadjem in zelenjavo. Tudi tam se je prodaja v letu dni povečala za 100 odstotkov. Vrtnarija v bližini izolskega pokopališča (bivša Cedra), ki jo je Agraria vzela v najem od občine, še ni povsem zaživela, a v vodstvu Agrarie že tuhtajo, kako čim bolje izkoristiti to lokacijo v samem središču Izole. Poglavje zase sta Agrocenter Koper, ki po prenovi uspešno kljubuje vse večji lokalni konkurenci, in center za vzgojo sadik Purissima, v katerem želi Fakinova ekipa vzpostaviti nekakšen regionalni razvojni center za kmetijstvo.

Ko cena prevlada nad kakovostjo

KZ Agraria s sadjem in zelenjavo dnevno oskrbuje skoraj 300 hotelov, bolnišnic, manjših trgovin, šol ter gostinskih lokalov. “Z intenzivno reklamo ter predstavitvami smo dosegli, da so kmetijski pridelki iz slovenske Istre še posebej iskani in cenjeni,” je zadovoljen Fakin. “Lahko bi prodali še bistveno več, a žal nimamo količin,” opozarja. V lanskem letu, ki pridelovalcem zaradi muhastega vremena sicer ni bilo najbolj naklonjeno, je Agraria od svojih zadružnikov odkupila 1300 ton sadja in zelenjave, še enkrat toliko pa od zunanjih pridelovalcev. Letos je slika povsem drugačna, saj je sadja in zelenjave v izobilju; a kaj, ko slovenski pridelki težko konkurirajo cenejšim iz uvoza. “Računali smo na pomoč države, a je ponovno zatajila. Čeprav se ogromno govori o zdravi prehrani ter o tem, kako je pomembno, da pride hrana čim prej od njive do krožnika, smo bili na marsikaterem razpisu izločeni zaradi nekaj centov razlike v ponudbi,” je ogorčen Fakin, ki pa se ne misli kar tako vdati. V Agrarii so tako raje poskrbeli za prenovo hladilnic. “Le tako bomo namreč dosegli optimalne energetske izkoristke in zagotovili sadju in zelenjavi trajnost in svežino.”

PETRA VIDRIH


Najbolj brano