Taksist jih je hotel čim prej pripeljati do ladje

Turistična ladja Costa Fascinosa, ki je bila v času sredinega terorističnega napada zasidrana v Tunisu, je danes že ob 6. uri zjutraj prispela do Palme de Mallorca. To je dve uri prej, kot je bilo predvideno, čeprav je iz Tunisa izplula z zamudo. “Barka je šibala”, je za PN povedal Karleto Zahar iz Bertokov, eden iz skupine osmih Primorcev na ladji.

Costa Fascinosa
Costa Fascinosa 

KOPER, PALMA DE MALLORCA > Kdor je želel, je lahko potovanje predčasno prekinil že v Palmi de Mallorci. Karleto Zahar je opazil precej prtljage, ladjo so zapustili večinoma Italijani. “V tem džumbusu, grem, me kličejo od doma,” so govorili po dvigalih, hodnikih, pravi Karleto Zahar in dodaja, da se takoj opazi, da je na ladji manj ljudi.

V sredinem terorističnem napadu v muzeju Bardo v Tunisu je umrlo 25 ljudi, med njimi približno 20 tujih turistov, več kot 40 ljudi pa je bilo ranjenih. Med žrtvami so tudi potniki z ladje Costa Fascinosa, na kateri je skupina 24 slovenskih potnikov.

Po napadu so na ladji odpadle glasbene in druge prireditve. Vsi se pogovarjajo o terorističnem napadu. “Samo o tem govorijo, gledajo televizijo, tiste posnetke,” vzdušje na ladji opisuje Karleto Zahar. Po postanku v Palmi de Mallorci grejo sicer še v Marseille in potem v Savono, kjer so tudi začeli potovanje.

Karleto Zahar je še enkrat opisal, kako se je s skupino Primorcev iz Bertokov, Prad in Pobegov izognil napadu. Na programu je bil sicer ogled muzeja Bardo, a so šli Primorci raje s taksijem po svoje. Ko so se vračali iz neke vasi, so bile na križišču že barikade. Taksista so vprašali, kaj se dogaja, ta pa je rekel, da pričakujejo neke manifestacije. Jih je pa želel čim prej spraviti v pristanišče do ladje, čeprav so imeli pri njem zakupljeno še eno uro in bi se lahko peljali še kam. Prepričeval jih je, naj se vrnejo v pristanišče. “V mestu je bila akcija, vsi so divjali”, se spominja Karleto Zahar. Šele v pristanišču so izvedeli, kaj se je zgodilo.


Najbolj brano