Zveza je kočo le vrnila planincem

Planinska koča na hleviški planini, ki je spet v 90 odstotni lasti graditeljev, Planinskega društva Idrija, je praznovala 60. jubilej. Dež je onemogočil del programa, ki so ga planinci namenili najmlajšim. Navkljub umiku pod šotor je bilo slavje planinsko prešerno.

V zavetju šotora so se planinci poklonili vsem, ki so gradili in obnavljali kočo na Hleviški 
planini. 

 Foto: Ivan Laharnar
V zavetju šotora so se planinci poklonili vsem, ki so gradili in obnavljali kočo na Hleviški planini.  Foto: Ivan Laharnar

HLEVIŠE > 55. jubilej hleviške koče, ki so jo v celoti prostovoljno in v težkih razmerah leta 1955 dogradili idrijski planinci, je še kazil spor s krovno Planinsko zvezo Slovenije (PZS), ki si je kočo enostavno prilastila. minulo soboto, ko so planinci obeležili 60. letnico priljubljene koče, ki stoji slabih 500 metrov nad Idrijo, je slavje kazil le dež. Kočo, pravzaprav 90 odstotkov le-te, je PZS medtem vrnila lastnikom, Planinskemu društvu Idrija.

Bolj jo želijo vpeti v planinski program

Prvo kočo je društvo še pred prvo vojno zgradilo na občinskem vršacu Javorniku in z njo zadnja desetletja upravlja istoimensko črnovrško planinsko društvo. Hleviše, ki veljajo za najbolj priljubljeno izletniško točko Idrijčanov, so prišle na vrsto po drugi vojni. Material za planinski dom so pod vznožje gradbišča spravili s pomočjo konj in traktorjev, nanj pa na ramenih in s pomočjo priložnostnega vitla. Pri oskrbi koče pa so si planinci sprva pomagali z osličkom.

Na slavju so se poklonili graditeljem (kočo so zgradili z več kot 5000 prostovoljnimi delovnimi urami) in vsem, ki so jo pozneje obnavljali. V minulih 15 letih so jo povsem posodobili, v bodoče pa jo želijo vsebinsko bolj vpeti v planinski program.

S pestrim naborom delavnic za otroke, je društvo vabilo že v soboto, a jim je dež prekrižal načrte. Ne povsem, saj tisku jubilejnih majic, seznanitvi s pestrim naborom dejavnosti v odsekih domačega društva in z delom tolminskih gorskih reševalcev, dež ni mogel do živega.

“Načrtovano orientacijo in še kakšno delavnico bomo še izvedli. Če ne bi bilo dežja, smo že tokrat na slavju pričakovali veliko družin z otroki. Seveda z željo, da bi videle, da je v planinski družbi lepo in bi se nam pridružile na naših poteh in izobraževanjih. Zavedamo se, da mora vsak planinec poznati vsaj osnove varnega gibanja v gorah. Hleviška koča je kot nalašč tudi za pridobivanje tovrstnih znanj, ki lahko prihranijo marsikakšno reševanje v gorah,” je prepričana avtorica jubilejne razstave o koči Petra Marinko Rus.

Čez tisoč ljudi na razstavi

Razstava, ki je na ogled v koči in ki se podrobno sprehodi skozi njeno zgodovino, med drugim pove, da se je otvoritve udeležilo krepko čez tisoč ljudi. V soboto se jih je precej manj k spominom umaknilo v šotor.

Župan Bojan Sever ter predsednika PZS in domačega društva, BojanRotovnik in Nace Breitenberger, so obljubili zvesto skrb za kočo in planinstvo s prostovoljnim delom tudi v bodoče. Kanomeljske punce pa so skupaj z najmlajšimi planinci slavje kulturno obogatile.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano