Županovi rešili Mininčičevo

Na novogoriškem sodišču je bil nov narok v tožbi stanovalcev Vojkove ulice zoper Stanovanjski sklad in Stan-ing. Slednjega kot odvetnica zastopa predsednica nadzornega sveta sklada Kati Mininčič. Zaradi te njene dvojne vloge je bil na mizi novogoriških svetnikov predlog o njeni razrešitvi, a niso o njem niti glasovali. S spretnim političnim manevrom je občinska večina napovedano razrešitev, vsaj za nekaj časa, spravila v predal.

O razrešitvi predsednice nadzornega sveta mestni svetniki 
sploh niso glasovali.  Foto: Leo Caharija
O razrešitvi predsednice nadzornega sveta mestni svetniki sploh niso glasovali.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Komisija za imenovanja je mestnemu svetu na prejšnji seji predlagala razrešitev predsednice nadzornega sveta stanovanjskega sklada Kati Mininčič zaradi konflikta interesov. Mininčičeva, po poklicu odvetnica, namreč v tožbi lastnikov stanovanj Vojkove ulice zoper sklad zastopa zasebno podjetje Stan-ing, ki je pri spornih blokih vodilo gradnjo.

Že pred sejo mestnega sveta je bilo iz mnenj svetnikov slutiti, da koalicija župana Mateja Arčona razrešitvi ni najbolj naklonjena. Slutnja se je potrdila že na začetku seje, ko je svetnik Tadej Pišot, član koalicijske skupine svetnikov Soča predlagal umik razrešitve Mininčičeve z dnevnega reda.

Svetniki kličejo pravnike

“Eni trdijo, da predsednica je v konfliktu interesov, drugi pa, da ni. V gradivu je bil le sklep kadrovske komisije, naj se jo zamenja, jaz pa bi rad poznal razloge. Prosil sem, da se statutarno-pravna komisija in pravna služba izrečeta glede konflikta interesov, in če se bo izkazalo, da ta obstaja, se predsednico razreši,” je razloge za svoj predlog pojasnil Pišot.

Mininčičeva je že pred sejo zavrnila očitke o konfliktu interesov, saj so po njenem mnenju interesi stanovanjskega sklada in družbe Stan-ing skladni. Oba sta namreč toženi stranki in se borita proti skupini stanovalcev.

Stanovalci: konflikt nedvomno je

Eden od tožnikov ter predsednik društva stanovalcev Ronket Miloš Lozič pa opozarja na dve nelogičnosti te argumentacije. Prva je ta, da sklad ni le prodajalec, temveč tudi še vedno lastnik velikega dela stanovanj v stolpičih. Stanovanj, ki prav tako plesnijo. Druga pa je ta, da bo skladnost interesov s sodbo, ne glede na to, kakšna ta sodba bo, ugasnila. Če sodišče odloči, da imajo stanovalci prav, se bo namreč takoj vzpostavilo vprašanje odgovornosti Stan-inga, ki je bil zadolžen za vodenje naložbe, do naročnika gradnje, torej Stanovanjskega sklada. In če sodišče odloči, da tožniki nimajo prav, bosta plesen na zidovih in pretanka fasada ostala, stroške pa bodo morali nositi lastniki stavb, torej tudi stanovanjski sklad.

“Vloga odvetnice Mininčič kot predsednice nadzornega sveta stanovanjskega sklada in kot odvetnice podjetja Stan-ing, dejanskega povzročitelja oškodovanja vseh etažnih lastnikov v blokih na Vojkovi cesti 101-107, je skrajno sporna in nedvomno pomeni konflikt interesov na škodo Stanovanjskega sklada MONG,” zaključuje Lozič.

VESNA HUMAR, AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano