Županova trma dviga pritisk

Dva meseca od podpisa aneksa o oddaji dvorca Lanthieri v zakup Univerzi v Novi Gorici, občina z univerzo še ni opravila uradne primopredaje. Odpraviti je bilo treba še nekaj napak. Dokumenta, ki bo določil podrobnosti najema in uporabe prostorov, se še niso niti lotili sestavljati. Med vipavskimi svetniki se porajajo nova vprašanja, saj jim župan uradno še ni predstavil aneksa. Predlagajo pregled in nadzor izvajanja zakupne pogodbe.

Svetniki vztrajajo, da jim mora župan pokazati  pogodbo, ki jo 
je podpisal z univerzo, Princesu pa se to ne zdi potrebno. “Naj 
si jo pridejo pogledat na občino,” pravi.  Foto: Alenka Tratnik
Svetniki vztrajajo, da jim mora župan pokazati pogodbo, ki jo je podpisal z univerzo, Princesu pa se to ne zdi potrebno. “Naj si jo pridejo pogledat na občino,” pravi.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Čeprav nihče ne dvomi o smiselnosti obnove Lanthierijevega dvorca in o tem, da ga je občina namenila Univerzi v Novi Gorici, so med vipavskimi svetniki o zakupni pogodbi še vedno deljena mnenja.

“Skrivnostnost” vzbuja pomisleke

Ker je župan Ivan Princes na lastno pest podpisal aneks, s katerim je univerzi kljub nasprotovanju večine svetnikov oddal v zakup tudi večji del dvorišča, in zaradi različnih informacij o njegovi vsebini, se med njimi še vedno porajajo pomisleki. Svetnica Orjana Curk (NSi) je zato županu predlagala, naj jim posreduje vsaj kopijo aneksa ali pa to točko uvrsti na dnevni red seje. “Mislim, da si svetniki zaslužimo vsaj to, da dobimo aneks in izvemo, kaj točno je bilo podpisano. Na mizi je bilo več različic. Zanima me, kako je s 7. členom pogodbe o zakupu, ki določa, da se bo sprejel dogovor o sodelovanju med občino in univerzo, in kako bo s porokami v Lanthieriju.”

Podobno pobudo je dal tudi Urban Lukin (SMC) in dodal, da se želi s podrobnostmi aneksa seznaniti tudi KS Vipava. A župan ostaja neomajen. “Zame je to končana zgodba. Aneks sem podpisal z vsemi kompetencami in dvorec smo oddali univerzi v zakup za 85 let. Kaj hočejo še pogledati. V aneksu, ki sem ga podpisal, ni ničesar, o čemer nismo že govorili,” pravi. Zato točke ni uvrstil na sejo, ki bo 26. novembra, prav tako tudi ne razmišlja o tem, da bi podpisani dokument vsaj kopiral in posredoval svetnikom v vednost z gradivom. “Če želijo, pa lahko pridejo na občino in si ga tukaj v miru pogledajo.”

Za načelno mnenje o oddaji premoženja občine v najem oziroma v zakup smo prosili ministrstvo za javno upravo. Ta pri uporabi določil zakona in uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti kot bistvena elementa pogodbe o oddaji v najem izpostavlja gospodarnost in začasnost. “V primeru oddaje popolnoma prenovljenega objekta zasebnemu subjektu za 85 let težko govorimo o načelu gospodarnosti in to je lahko predmet nadzora. V tem primeru tudi težko govorimo o začasnosti, kot jo je predvidela navedena norma,” so pojasnili na ministrstvu. Pod vprašaj postavljajo tudi višino letne najemnine in način oddaje v najem. Ni pa sporno, če se odda tak objekt zasebni ustanovi.

Svetniki za pregled in nadzor

Ker se tudi zaradi županovih izjav med Vipavci porajajo nova vprašanja, je Lukin predlagal, da bi pogodbo in njeno izvajanje vzela pod drobnogled vsaj novoustanovljena občinska komisija za ravnanje z nepremičninami, saj posebne komisije očitno ne bodo imenovali. Župan pravi, da se pregleda ne boji in dodaja, da lahko zakupno pogodbo preverijo vsi občinski odbori, ki so dolžni bdeti nad premoženjem oziroma gospodarnim ravnanjem občine.

Ob vseh odprtih dilemah je še najmanj nejasno vprašanje porok v poročni dvorani Lanthierijevega dvorca. Načelnica Upravne enote Ajdovščina Karmen Ražem je potrdila, da je dogovor z univerzo tik pred podpisom. “Dogovorili smo se, da bo prostor na voljo 15 sobot v letu, in sicer v obdobju, ko je največ porok. Poročna dvorana bo uradni prostor za sklenitev zakonske zveze, zato uporabnikom ne bo treba plačati pavšalnega stroška, ki ga določa pravilnik o sklepanju zakonske zveze. Prav tako za uporabo prostora v izbranih terminih ne potrebujejo posebnega soglasja univerze. Tisti, ki bodo izbrali druge datume, pa se bodo o najemu prostora dogovarjali z njo.”

Vipavski svetniki sicer še vedno čakajo tudi na pravilnik oziroma sporazum, s katerim naj bi občina in univerza dorekli podrobnosti glede zakupa, vključno s cenikom za uporabo prostorov dvorca za javne vsebine in uporabo “spornega” notranjega dvorišča za prireditve. “Pravilnika se še nismo niti lotili. To delo bom prepustil pravnikom. Drugače pa z vodstvom univerze zelo dobro sodelujemo in vse zadeve se odvijajo v pravo smer,” je povedal Princes. Rektor univerze Danilo Zavrtanik je pojasnil, da prostorov niso še niti prevzeli zaradi odpravljanja gradbenih napak. “Zamujajo dva meseca,” je še dodal.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano