Županova SLS zahteva reorganizacijo

Svetniki v Cerknem so pred iztekom leta skrčili proračun za 414.000 evrov, saj med drugim občina ni dobila denarja za energetsko sanacijo šole. Nezadovoljni z učinkovitostjo sta SLS in Lista Mirana Cigliča predlagali reorganizacijo uprave občine.

Občina Cerkno (na fotografiji središče občine) zaradi gospodarskega nazadovanja občanov ne upa obremeniti z 
zakonitimi komunalnimi prispevki. Foto: Saša Dragoš
Občina Cerkno (na fotografiji središče občine) zaradi gospodarskega nazadovanja občanov ne upa obremeniti z zakonitimi komunalnimi prispevki. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > “Ali je bilo planiranje slabo ali pa je poraba previsoka? Kdo nadzira zamude in presežene cene naložb? Imamo drugega župana, stanje pa se ni izboljšalo. Če bi se uprava hitreje odzivala na pobude svetnikov in odborov, bi lahko preprečila slabo stanje. Ali je uprava prezaposlena, ali noče sodelovati, naj razčisti sama. V mesecu dni naj predloži izboljšave in termine za njihovo uresničitev,” je vodja svetniške skupine SLS Marjan Simonič presenetil upravo in župana Jurija Kavčiča, ki pripada tej stranki.

Drugi župan, isti problemi

Kavčič in svetovalka uprava Mojca Sedej sta pojasnila, da je iz proračuna izpadlo 376.000 evrov za energetsko sanacijo šole, ker zanjo lani ni bilo razpisa. V manjšem obsegu so sanacijo izpeljali s 64.000 evri iz švicarskega mehanizma in z 42.000 evri občine. Nepričakovano so od države dobili 58.000 evrov za sanacijo po žledu, ki so jih porabili na najbolj prizadetih območjih v Novakih in Otaležu.

Do 20 odstotkov preveč so porabili za vzdrževanje vodovodov in vzdrževanje in naložbe v ceste. To je med drugim v sodelovanju z občino Tolmin po petih letih omogočilo ponovno odprtje ceste v Hudajužno in v sodelovanju s krajani Žabž (zbrali so 50.000 evrov in temeljna dela opravili sami) urejene ceste v tem zaselku. Odpovedali so se obnovi mostu pred zdravstvenim domom v Cerknem in pripravi programa za komunalno opremljanje zemljišč, kot osnovo za uvedbo komunalnega prispevka. Potem ko se je eni svetovalki v upravi odrekla občina sama, jo je prizadela še tragična smrti svetovalca. “Slednji, zadolžen za okolje in prostor, je bil preobremenjen in na tem področju zaostajamo. En sam človek tega področja ne bo zmogel. Na pravkar objavljen razpis za to mesto smo dobili 45 prijav,” je težave v vsega šestčlanski upravi pojasnil župan.

Tarnajo, da ni denarja, a vseh dajatev ne pobirajo

“S preveliko lahkoto sprejemamo osem odstotkov nižji proračun in to decembra. Se delate norca z nami? Plače uprave so poskočile za osem, nadure za 37 in delovna uspešnost za 37 odstotkov, urejanje pločnikov v Cerknem za 67 in električna energija za 53 odstotkov. Se sploh kdo ukvarja s stroški?” je bila kritična Marta Deisinger (Lista MC). “Prelahkotno smo se odrekli izgradnji malih čistilnih naprav na podeželju. Naša vas Ravne je idealna za izvedbo pilotne gradnje,” je pritegnil Rado Lapanja (LMC). “Zaostajamo pri zagotavljanju zdrave pitne vode,” je nadaljeval Miran Ciglič (LMC). Nezadovoljen je zaradi nesistematične obnove cest. “Če hočemo dobiti več denarja države, se moramo racionalizirati. Dosledni moramo biti do izvajalcev, ki prekoračujejo cene naložb, in občanov, ki ne plačujejo zakonitih dajatev. Imamo vsaj štiri neizkoriščene proračunske vire. Ob tem jokati, da ni denarja, je nekorektno in smešno od nas, ki tu sedimo,” je Deisingerjeva zadela v srž problema vse manjšega proračuna Cerknega.

Župan Kavčič je dal vedeti, da bi, denimo, komunalni prispevek pretirano obremenil novograditelje in ga zato bržčas ne bo. Pač pa naj z odlokom letos vse občane obvezali k plačevanju vode, če bodo seveda svetniki za to.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano