Županom je dovolj: začnite graditi!

“Dovolj je sprenevedanja!” je novogoriški župan Matej Arčon skupaj z ostalimi župani severne Primorske ogorčen, ker se gradnja urgentnega centra v šempetrski bolnišnici še ni začela. Zahtevajo, naj premier Miro Cerar ukrepa, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa takoj podpiše pogodbo, da se gradnja lahko začne. Sicer bodo zahtevali interpelacijo zoper njo.

Severnoprimorski župani, ki so se včeraj zbrali na svetu regije, zahtevajo takojšen začetek gradnje urgentnega centra. Foto: STA
Severnoprimorski župani, ki so se včeraj zbrali na svetu regije, zahtevajo takojšen začetek gradnje urgentnega centra. Foto: STA

NOVA GORICA > “Sramota je, da ministrstvo objavi razpis, po dolgem času izbere izvajalce, na koncu pa ugotovi, da nima lastnih sredstev. Ta projekt je za regijo in za ljudi, ki tu živijo, zelo pomemben, obnašanje ministrstva in vlade pa je neodgovorno,” je jezen novogoriški župan in podpredsednik sveta regije Matej Arčon. Severnoprimorski župani zato od ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc zahtevajo, naj takoj podpiše pogodbe z izvajalci, ki so bili izbrani že pred meseci. Zahtevajo tudi nujni sestanek na to temo. Obenem od predsednika vlade Mira Cerarja zahtevajo, naj ukrepa, da regija ne bi ostala brez urgentnega centra. “Do konca tega tedna pričakujemo jasne odgovore. Ministrstvi za zdravje in za finance ter vlado smo pozvali, naj urgentno začnejo reševati problem,” pribija Arčon in poudarja: “Urgentni center v Šempetru je edini v Sloveniji, ki še ni šel v gradnjo. Sofinanciran je z denarjem EU, zato je prioriteta. Naj poiščejo sredstva kot vedo in znajo!”

Prav denar pa je že ves čas glavni problem. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je projekt odobrila že novembra, ker pa denar še ni prenesen na ministrstvo za zdravje, to ne more podpisati pogodbe z izvajalci. V bolnišnici zagotavljajo, da so pripravljeni in imajo 1,8 milijona evrov, kolikor mora prispevati bolnišnica. “Kar se nas tiče, bi se gradnja lahko začela,” je županom potrdil predstavnik bolnišnice Robert Bizjak.

Urgentni center mora biti zgrajen do konca novembra prihodnje leto, sicer bo 3,7 milijona evrov iz EU izgubljenih. Župani se bojijo, da časa zmanjkuje, projekt pa postaja vse teže neizvedljiv. “Izvajalci so zatrdili, da lahko ujamejo roke. Če se gradnja seveda začne takoj,” opozarja Arčon. Vse skupaj za zdaj stoji na majavih nogah: najprej mora država napraskati denar, nato pa mora vlada gradnjo potrditi v načrtu razvojnih programov. A Arčon je skupaj s kolegi župani odločen: “Če se gradnja takoj ne začne, bomo poiskali možnost interpelacije zoper ministrico za zdravje.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano