Župani za vikend?

“Po srcu sem Šturc” in “Vedno sem bil Biljenc,” odločno zatrjujeta Tino Mamić in Primož Nemec, kandidata za župana v občinah Ajdovščina in Miren-Kostanjevica, za katera se ve, da sta ju delo in družina vsaj začasno oddaljili od domačega kraja. Občutek pripadnosti in navezanosti je gotovo pristen in legitimen. A črka zakona je včasih toga in neizprosna.

Tino Mamić: “To, kje živim, ni pomembno za javni interes. Pomembno pa je, kaj prinašam v politiko.”
Tino Mamić: “To, kje živim, ni pomembno za javni interes. Pomembno pa je, kaj prinašam v politiko.”  

AJDOVŠČINA, BILJE > Prav zaradi črke zakona se je v prekrškovnem postopku znašel izolski župan Igor Kolenc. Po tem ko je štiri leta vodil občino in je bilo splošno znano, da živi v družinski hiši v Sv. Antonu v Mestni občini Koper, so uradniki, ko so prebrali intervju v Primorskih novicah, ugotovili, da krši zakon o prijavi prebivališča. V Piranu več ne živi niti piranski kandidat za župana Sebastjan Jeretič, za potrebe volitev se je preselila tudi kandidatka za županjo Kopra Polka Bošković, resni dvomi o zakonitosti kandidature pa se pojavljajo tudi pri Lucijčanu Gašparju Gašparju Mišiču, ki kandidira za župana občine Ankaran.

Mišiča išče tudi sodišče

Mišič je svoje stalno prebivališče v Ankaran prenesel sredi avgusta, prav te dni pa ima z njegovim stalnim prebivališčem in vročanjem sodne pošte težave piransko okrajno sodišče. Vročiti mu morajo sklep višjega sodišča o tem, ali so mu odvzeli vozniško dovoljenje ali ne. “Sodišče je sklep višjega sodišča vročilo pooblaščenki storilca na naslovu, na katerem storilec po naknadnem pridobljenih podatkih iz centralnega registra prebivalstva, nima več prijavljenega prebivališča. Ker takšna vročitev ni pravilna, je sodišče odredilo vročitev sklepa na naslovu za vročanje kot je razvidno iz centralnega registra prebivalstva,” so pojasnili na piranskem sodišču. Do pravilno izkazane vročitve vsebina sklepa ostaja skrivnost.

Prihodnost v ateljeju

“Očitek, da nisem domačin, oziroma da sem zapustil Bilje, se je že večkrat pojavil,” pojasnjuje Nemec, a hkrati trdi, da je ta očitek krivičen. Tudi v letih, ko ga je poklicna dolžnost silila, da je več časa preživel v Ljubljani, se je vračal domov, pravi. Angažiral se je pri dobrodelnih prireditvah in dejavnostih, v ateljeju pokojnega očeta, kiparja Negovana Nemca, je prirejal kulturne dogodke, zatrjuje, in nikoli ni spremenil stalnega prebivališča. Trenutno je med tednom v Ljubljani, v prostem času pa se z ženo vrača v Bilje: “Tudi dolgoročno vidim svojo prihodnost v Biljah, ne glede na to, kakšen bo volilni izid. Z ateljejem Negovana Nemca imam namreč velike načrte, saj je to edinstvena stavba na izjemni lokaciji.”

Če zmaga - selitev

Kandidat za župana občine Ajdovščina Tino Mamić, ki sicer že poldrugo desetletje živi v Manžanu, je stalno prebivališče spomladi prijavil v Skriljah pri Ajdovščini, kjer živijo njegovi starši. V zadnjih mesecih ga je tudi redno videti na Ajdovskem. “To, da živim v Manžanu, ni nobena skrivnost. Če pa bom izvoljen za župana, se bo vsa družina preselila na Ajdovsko,” napoveduje. Vprašanja o bivališču se mu sicer zdijo postranska. “To, kje živim, ni pomembno za javni interes. Pomembno pa je, kaj prinašam v politiko,” poudarja.VH, MM,TT


Najbolj brano