Župan po pohodu grafitarjev: objestnost, ki ni uperjena zoper občino

Storilce, ki so se minuli mesec z grafiti, poškodovanjem in krajami znašali nad spomeniki, dediščino in javnimi stavbami v Idriji, so policisti že našli. Kljub temu je bilo mesto predsinočnjim znova na udaru vandalov. Tokrat so se znesli nad občino in spomeniki v njeni lasti. Idrijski župan je prepričan, da dejanje ni uperjeno proti občini, pač pa je plod objestnosti.



Polno zaposleni pleskarji v ranih jutrih stavbam vračajo znosen videz. Foto: Saša Dragoš
Polno zaposleni pleskarji v ranih jutrih stavbam vračajo znosen videz. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Popackani fasadi občinske in prve gledališke stavbe v mestu, pobarvan grafit oziroma vrezanka v čast 500-letnice mesta pred vhodom v občinsko hišo, poškodovan napis na spomeniku NOB na Mestnem trgu, še nekaj z barvo poškropljenih fasad javnih stavb, kombi in avtobus so rezultat nočnega pohoda vandalov po speči Idriji. Ker je večina poškodovanih stavb in spomenikov v lasti občine, so se občani spraševali, ali je dejanje tokrat uperjeno proti njej.

Unescovi spomeniki so zaščiteni

Storilcem se je očitno mudilo, saj so napisi površni, vsebina, denimo podpis nazi štab, pa vendarle naganjajo strah v kosti.

“Morda gre za povračilni ukrep zaradi hitrega odkritja storilcev, ki so v rudniškem Jožefovem jašku kradli in tudi tega popisali,” so skupaj razmišljali svetovalci župana Bojana Severja. Jašek, ki obsega več stavb in obilje rudarske opreme, je namreč del idrijske in Unescove dediščine. Zato je ustrezno forenzično zavarovan za hitro odkrivanje oskruniteljev s pomočjo analize DNA.

“Mislim, da gre za mlade preobjestneže, katerih del je že odkrit. Ko bodo dejanja dokončno raziskana, bomo od povzročiteljev zahtevali povrnitev škode.”

Da ni šlo za povračilni ukrep družabnikov hitro odkritih tatov in vandalov pa je prepričan župan Bojan Sever. “Za kakršnokoli izjavo je še preuranjeno. Mislim pa, da gre za mlade preobjestneže, katerih del je že odkrit. Ko bodo dejanja dokončno raziskana, bomo od povzročiteljev zahtevali povrnitev škode,” je povedal. Njegova svetovalka Karmen Makuc je dodala: ”Ker uničevanje naše lastnine in spomenikov ne more biti način sporazumevanja, vabim vse, ki so kakorkoli nezadovoljni, k pogovornemu reševanju težav.”

Policisti so junijske pisce grafitov že odkrili

Medtem ko v Idriji zadnji mesec polno zaposleni pleskarji komaj še uspevajo odstranjevati madeže s stavb in spomenikov, bo občinski grafit in del spomenikov zahteval večje posege. Komandir idrijske policijske postaje Robert Feltrin je vlil upanje, da se nočni pohodi vandalov vendarle iztekajo. “Povzročitelje poškodb na cerkvi svete trojice, banki in ostalih, ki so bili popisani v juniju in začetku julija, smo identificirali in bomo proti njim podali ovadbe. Včerajšnji dogodek pa še preiskujemo,” je povedal Feltrin.

“Povzročitelje poškodb na cerkvi svete trojice, banki in ostalih, ki so bili popisani v juniju in začetku julija, smo identificirali in bomo proti njim podali ovadbe.”

Preuranjeno je torej sklepati, ali so skupine mladih (da gre za mlade sklepamo iz županovih besed) med seboj povezane ali ne.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano