Župan bi odpravil kurjenje na drva

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon zaradi povečane onesnaženosti zraka s prašnimi delci v zadnjih dneh poziva občane k ravnanju v korist celotne skupnosti, ki bo zmanjševalo onesnaženost zraka v mestu. V mislih ima predvsem tiste, ki za ogrevanje uporabljajo biomaso ali drva.

Matej Arčon Foto: Leo Caharija
Matej Arčon Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Župan Matej Arčon predvsem poziva vse tiste, ki za ogrevanje uporabljajo biomaso ali drva, da v dneh z večjo obremenjenostjo ozračja uporabljajo druge vire za ogrevanje, če je to možno. Gre za klimatske naprave, električne grelce, plin oziroma daljinsko ogrevanje. V občinski upravi svetujejo tudi pogostejšo uporabo mestnega avtobusa, ki je brezplačen. Občani naj se izogibajo nepotrebnim vožnjam z motornimi vozili, poziva župan v sporočilu za javnost.

Podatke o onesnaženosti zraka občina Nova Gorica objavlja na svoji spletni strani www.nova-gorica.si v aplikaciji Meteorološki in ekološki podatki od leta 2002. V zadnjih dveh letih je v aplikaciji tudi napoved za tri dni vnaprej za prašne delce in ozon. Ti podatki so informativne narave in niso uradni podatki Arsa.

V Novi Gorici je 77 večstanovanjskih objektov s skupno 3007 stanovanji, ki so priklopljena na daljinsko ogrevanje. Na oskrbo z zemeljskim plinom je priklopljenih 2540 odjemnih mest. Na občini opažajo, da se je število individualnih kurišč v mestu povečalo, saj drva trenutno sodijo med cenejši energent.

“Dolgoročni ukrepi novogoriške občinske uprave bodo glede na klimatske spremembe in zaradi težnje po zagotavljanju kvalitetnega zraka naravnani v smeri zmanjšanja oziroma odprave individualnih kurišč v mestu,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Spletno uredništvo


Najbolj brano