Župan Princes: “Če si ne premislijo, bom odstopil!”

Odločitev, da Univerza v Novi Gorici ne bo najela gospodarskega dela dvorca Lanthieri, ker večina vipavskih svetnikov iz rok noče spustiti dvorišča dvorca, ima lahko hude posledice. Breme vzdrževanja bo padlo na občino, še huje je, da bo morda morala celo vračati milijone evrov, ki jih je za obnovo dobila od države in EU, pravi župan Ivan Princes, ki je še vedno ogorčen nad odločitvijo svetnikov. V kratkem jih bo skušal prepričati, naj si premislijo. In če si ne bodo? “Odstopil bom,” je zatrdil.

Danilo Zavrtanik: “Če občina krši osnovno 
pogodbo,  si jo pridržujemo kršiti tudi mi, kar 
pomeni, da jutri ustavim selitev v Vipavo.” Foto: Mitja Marussig
Danilo Zavrtanik: “Če občina krši osnovno pogodbo, si jo pridržujemo kršiti tudi mi, kar pomeni, da jutri ustavim selitev v Vipavo.” Foto: Mitja Marussig

VIPAVA > Predsinočnjim bi se moralo zgoditi zadnje dejanje selitve večjega dela Univerze v Novi Gorici v dvorec Lanthieri v Vipavo. Svetniki so imeli na mizi aneks k pogodbi z univerzo, po kateri bi ji oddali še gospodarski del dvorca in oziroma dvorišče. Prav zaradi slednjega se je po pričakovanjih zalomilo. Kako vroča tema je to vprašanje, je bilo jasno tudi po tem, da so zahtevali tajno glasovanje. In izid slednjega je udaril kot bomba: večina (9 proti 5) je vztrajala, da se dvorišča ne odda. Ker je to nesprejemljivo za univerzo, je dogovor o selitvi v Vipavo padel v vodo, rektor Danilo Zavrtanik in prorektor Gvido Bratina pa sta jadrno zapustila sejo.

Zaplet okrog dvorišča dvorca se pojavlja v občutljivem trenutku - občina si namreč prizadeva usposobiti zemljišča v Vipavi, kjer bi postavili univerzitetni kampus. Se lahko zdaj zalomi tudi to? “Glede kampusa ne bi nič prejudiciral, ker bo občina morala to zadevo, ki jo je skuhala, še resno premisliti,” se je odzval Zavrtanik. Neuradno se sicer že šušlja, da univerza študent kampusa morda sploh ne bo gradila (ne v VIpavi ne v Novi Gorici) in je bil ves direndaj okrog zemljišč zaman. “Univerza še vedno išče zemljišča za kampus, razpisa še nismo zaprli,” odgovarja Zavrtanik in dodaja, da se rok izteče sredi oktobra. “Kaj bo potem, ne vem, odločitev je v rokah upravnega odbora,” pravi.

“Jutri lahko ustavim selitev v Vipavo”

“Vipava bolj potrebuje univerzo kot univerza Vipavo. Univerzo lahko umestimo kamorkoli,” je dejal vidno razočarani Zavrtanik, ki so se mu podrli načrti, da bi že septembra v Vipavo preselil Fakulteto za znanosti o okolju, laboratorije za raziskave v okolju in Fakulteto za podiplomski študij. Takoj po seji je omenil celo možnost, da bi, če se zadeve dolgoročno ne uredijo, iz Vipave umaknili tudi programe, ki jih že izvajajo v dvorcu Lanthieri. “V zahvalo, da smo ga pomagali obnoviti - lahko rečem, da smo imeli ključno vlogo pri pridobivanju sredstev -, smo dobili to. V redu,” je cinično komentiral in spomnil, da so z občino že pred 12 leti podpisali pogodbo, da bo univerzi oddala celoten kompleks.

“Če občina krši osnovno pogodbo, si jo pridržujemo pravico, da jo kršimo tudi mi, kar pomeni, da jutri ustavim selitev v Vipavo!” je pribil. Ker nekatere programe umikajo iz Gorice, se bodo morali v tem letu stisniti v Rožni Dolini, kamor selijo tudi Poslovno-tehniško fakulteto. “Bomo malce v prostorski v stiski, a bomo preživeli. Do nadaljnjega. Kako se bo zadeva v Vipavi peljala naprej, pa ni več v naši moči,” je še dejal.

Če je odločitev svetnikov za univerzo nerodna, je za vipavskega župana Ivana Princesa, za katerega je oživitev dvorca že nekaj mandatov prioriteta, lahko usodna. “Razočaran sem nad svetniki, ki so tako glasovali. Tako so se dogovorili, ker niso vedeli, za kakšno vsebine gre. Če pa so vedeli, je toliko bolj žalostno. Velika verjetnost je, da se univerza umika iz Vipave,” ni skrival ogorčenosti in razočaranja. In opozoril, da so posledice lahko zelo hude. “Če se univerza umakne, bo morala občina zagotavljati sredstva za vzdrževanje objekta. Teh, dokler bom jaz župan, ne bo odvajala,” je pribil.

Zavrnitev jih lahko stane pet milijonov

Umik univerze pa lahko zada še bistveno večji finančni udarec. Za skoraj osem milijonov evrov vredno obnovo kompleksa je občina dobila približno pet milijonov evrov iz države in EU, ostalo je plačala sama, in se zavezala, da bo v objektu zagotovila vsebine, nova delovna mesta in rast. Če se univerza umakne, teh ciljev občina (še) ne bo izpolnila, kar pomeni, da bo, v skrajnem primeru, morala celo vračati milijone. Kar bi jo finančno potopilo. “Kako bomo zagotavljali vračilo sredstev? Kdo bo vzdrževal objekt? Kdo bo mu dal vsebino? Svetniki se ne zavedajo, da je lastnina velika odgovornost in breme,” je poudaril Princes.

Križem rok pa ne bo ostal, saj je že napovedal, da bo v kratkem svetnike poklical na izredno sejo. “Jasno je, da je treba še enkrat poskusiti rešiti zaplet na pravi način. Stvar bom dal na javno glasovanje, izračunali bomo, kakšen strošek pomeni vračilo sredstev, nato pa naj se svetniki zamislijo,” je napovedal. In če bo večina vztrajala, da dvorišča ne dajo? “Odstopil bom kot župan. 20 let smo se trudili, da smo dvorec postavili pokonci, da je dobil vsebino. Zdaj ne more skupina svetnikov zaradi svojih internih ambicij tega kar razdreti!” je ogorčen Princes, ki meni, da se je še mogoče dogovoriti.

Podobno priprta vrata pušča tudi Zavrtanik. “Z naše strani ni nobene zamere. Dajmo času čas in bomo videli, kaj se bo zgodilo. Ko se bodo strasti umirile in bodo ljudje začeli uporabljati glave namesto čustev, se lahko zadeva zapelje v pravo smer. Če se bodo to zgodilo, se bomo morda čez eno leto selili.”MITJA MARUSSIG


Najbolj brano