Župan Milan Turk: “Škodljive pogodbe ne bom podpisal”

Občina Šempeter-Vrtojba je v letošnjem letu rezervirala 200.000 evrov za nakup nekdanje trgovine Mercatorja v Vrtojbi. Tako je na predlog SD izglasovala večina svetnikov, ki zahtevajo, naj jo občina končno kupi. A župan Milan Turk se ne strinja: “Dokler ni vsebine zanjo, tega ne morem realizirati, saj bi bila sklenjena pogodba škodljiva.”

 Občina je  za nakup nekdanje trgovine Mercatorja rezervirala 200.000 evrov, a župan Turk 
vztraja, da za ta denar in ne da bi vedeli, kaj bo v njej, posla ne bo sklenil.  Foto: Mitja Marussig
Občina je za nakup nekdanje trgovine Mercatorja rezervirala 200.000 evrov, a župan Turk vztraja, da za ta denar in ne da bi vedeli, kaj bo v njej, posla ne bo sklenil.  Foto: Mitja Marussig

VRTOJBA > Trgovina Mercatorja v zaklonišču v Vrtojbi je prazna od leta 2011, ko jo je podjetje zaprlo, ker ni bila rentabilna. Vrtojbenci so pred zaprtjem sicer v peticiji zbrali več kot 500 podpisov proti, a je ostalo podjetje neomajno. Tudi poskus, da bi jo oddali, pogovarjali naj bi se s Famo in Mlinotestom, ni uspel. Tudi Vrtojbenci so iskali novega najemnika, a se ni izšlo.

Večina svetnikov je za nakup

Najprej je zaklonišče Mercator ponujal za 263.300 evrov, a se kupec ni našel. Vrtojbenci in del občinskih svetnikov, najbolj glasno SD, pa ves čas vztrajajo, da ga mora občina kupiti, ker vas z 2500 prebivalci potrebuje trgovino. Bolj ali manj na njihovo zahtevo je občina vsako leto v blagajni rezervirala 100.000 evrov za morebitni nakup, kar pa je premalo, saj Mercator za stavbo zahteva dvakrat več. Župan Milan Turk pa je ves čas vztrajal, da mora biti cena sprejemljiva, predvsem pa, da se je treba dogovoriti, kaj sploh bodo vanjo umestili.

Pred dnevi pa so svetniki na predlog SD dosegli, da bo občina letos za nakup stavbe rezervirala 200.000 evrov, kolikor znaša ponudba podjetja, poleg tega pa še 20.000 evrov za obnovo. “O stavbi v Vrtojbi se pogovarjamo že dolgo, na občinskem svetu je že bilo izglasovano, da se kupi. Po šestih letih res še nimamo nobene vsebine, ampak, je to naše ali vaše delo?” je županu utemeljeval Jože Rupar (SD) in dodal, da tudi sami iščejo vsebine in jih predlagajo občinski upravi. “Predlagamo, da se tudi vi aktivno vključite in spodbudite nadaljnji razvoj Vrtojbe, ki je bila eno let krepko odrezana,” je še dejal.

Župan Turk vztraja pri svojem

A Turk ostaja neomajen. “Če objekt potrebujemo, ga kupimo. Dokler pa nimamo vsebine, da bi bil nakup upravičen, tega ne morem realizirati, saj bi bila sklenjena škodljiva pogodba,” je poudaril. Po njegovem mnenju je tudi 200.000 evrov previsok znesek. Zanika, da se ne trudi najti nekoga, ki bi prevzel nekdanjo trgovino: “Pogovarjal sem se vsaj s tremi trgovci, da bi to prevzeli, skušal bom pomagati, da bi se katerikoli objekt v Vrtojbi uporabil. V zadružnem domu je tudi veliko praznih prostorov, a to ne more biti samo krivda župana. Vsega tudi ne more občina organizirati.”

Opozoril je še, da ne misli “postavljati spomenika” kot je že nekaj let prazen Socialni center v Vrtojbi. “Tam je spomenik za nekaj milijonov, občina pa je izgubila 10.000 kvadratnih metrov zemljišč. Jaz si tega niti za 200.000 evrov ne bom privoščil,” je zatrdil. Izjava, da je bila Vrtojba eno leto odrezana, pa je močno pretirana, je prepričan, prav bi bilo, da bi poudarili, da ima skoraj povsod novo infrastrukturo.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano