Župan Bojan Sever: ministrstvo za kulturo zaradi rudnika ne bo izgubilo niti evra

Župan Občine Idrija Bojan Sever opozarja, da če se zaplet z idrijskim rudnikom ne bo rešil, bo obvestil pristojno inšpekcijo, kasneje pa bi zaradi nastale morebitne škode lahko celo tožil vlado. "Na prvem mestu je varovanje občanov, njihovega premoženja in Unescove dediščine," je za Slovensko tiskovno agencijo povedal župan.

Župan Bojan Sever: “Ustrezna inšpekcija bo morala najprej 
ugotoviti, ali se dela v rudniku izvajajo in na kakšen način ter 
ali so ogrožena življenja in premoženje občanov, nenazadnje 
pa tudi dediščina Unesca. Če bo temu tako, bom prisiljen 
tožiti lastnika, to je državo.”  Foto: STA
Župan Bojan Sever: “Ustrezna inšpekcija bo morala najprej ugotoviti, ali se dela v rudniku izvajajo in na kakšen način ter ali so ogrožena življenja in premoženje občanov, nenazadnje pa tudi dediščina Unesca. Če bo temu tako, bom prisiljen tožiti lastnika, to je državo.”  Foto: STA

IDRIJA > "To sem dolžan narediti, ker moram skrbeti za dobrobit občanov. Ustrezna inšpekcija bo morala najprej ugotoviti, ali se dela v rudniku izvajajo in na kakšen način ter ali so ogrožena življenja in premoženje občanov, nenazadnje pa tudi dediščina Unesca. Če bo temu tako, bom prisiljen tožiti lastnika, to je državo," je povedal idrijski župan.

Ker se po njegovem mnenju vsi otepajo lastništva in reševanja zapleta rudnika živega srebra v likvidaciji, bi se moral prvi odzvati prav premier Miro Cerar. "Okoli idrijskega rudnika je nastal velik cirkus," je povedal Sever in pripomnil, da ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar zavaja z izjavami, da po zakonodaji izvaja vse, kar mora in kar je prav.

Ministrstvo za kulturo zaradi idrijskega rudnika "ne bo zgubilo niti evra", pravi Sever. Pomembno je le to, da nemoteno potekajo vsa vzdrževalna dela, za to investicijsko vzdrževanje rudnika živega srebra pa je denar pod postavko ministrstva za gospodarstvo. Ministrstvo za kulturo naj bi iz proračuna dobilo 400.000 evrov za namene idrijskega rudnika, s katerim bi pokrili vsa vzdrževalna dela kulturne dediščine v rudniku.

"Kultura zaradi financiranja vzdrževanja idrijskega rudnika zato ne bi bila prav nič prikrajšana. Tu ministrica zavaja," je še povedal Sever. Še enkrat je poudaril, da je idrijski rudnik dediščina in da v njem ni več rudarjenja. Vzdrževalna dela v rudniku so zato pomembna le zaradi ohranjanja dediščine.

Sklep, da mora javni zavod Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, ki sodi pod okrilje ministrstva za kulturo, bdeti nad aktivnostmi vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringom vplivnega območja rudnika Idrija, je že septembra 2014 sprejela ministrska ekipa Alenke Bratušek, Cerarjeva vlada pa mu je pritrdila.

Sredi marca je vlada poudarila, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija začeti z izvajanjem nalog. Na ministrstvu za kulturo so izrazili pomisleke, da mora javni zavod pod okriljem ministrstva za kulturo ukvarjati z rudarstvom.

Na ministrstvu za kulturo so opozorili, da ne more izvajati sklepov vlade, ker nima ustrezne pravne podlage. Opozorili so še, da sanacije Rudnika živega srebra Idrija - v likvidaciji ne morejo vzeti v svojo izključno pristojnost in financiranje.

STA


Najbolj brano