Žoga ne bo več bežala na cesto

Zaradi nevarnosti, ki je grozila otrokom med igro na zelenici ob Gregorčičevi ulici, od koder jim je žoga bežala na cesto, so se bližnji stanovalci organizirali. Posadili so živo mejo, ki bo žogo ustavila. S tem so odstranili eno od nevarnih točk v Tolminu. Krajevna skupnost v prihodnjem letu načrtuje še več posegov za večjo varnost v mestu.

Stanovalci so samoiniciativno zavihali rokave in z živo mejo 
zavarovali igrišče.
Stanovalci so samoiniciativno zavihali rokave in z živo mejo zavarovali igrišče.  

TOLMIN > Samoiniciativno so se organizirali stanovalci na Žagarjevi in Gregorčičevi ulici, ki vodi iz centra mesta proti Zatolminu. Zelenico sredi stanovanjskih blokov ob Gregorčičevi ulici uporablja mnogo otrok za igre z žogo.

Stopili so skupaj in ukrepali

“Večkrat se je v preteklosti že zgodilo, da je žoga med igro zbežala na cesto, takoj za njo pa tudi otrok. Ker sem tudi sam v preteklih treh letih že dvakrat močno zaviral, ker je otrok stekel po žogo pred avto, sem si med lanskoletno kampanjo za izvolitev v občinski svet in krajevno skupnost zadal cilj, da bom storil vse, kar bo v moji moči, da bomo med zelenico in cesto postavili živo mejo,” pravi pobudnik akcije Gorazd Leban.

Pred dnevi so živo mejo tudi zasadili. “Ključna je pomoč stanovalcev. Živo mejo pa je kupila in strokovno pomagala izbrati Komunala, ostale stroške je plačala krajevna skupnost Tolmin. S tem smo uredili eno od črnih točk v mestu,” je skupaj s stanovalci zadovoljen Leban.

Pločniki pri Kmetijski zadrugi

Za varnost otrok je KS skupaj z občino veliko naredila z urejanjem varnejše šolske poti mimo Brajde. S prenovo Kinogledališča so zagotovili še podhod, s katerim varnost še povečujejo. S tem se mnogo otrok izogne hoji po preozkih pločnikih ob ozki cesti mimo M bara. Prihodnje leto bodo pot tudi osvetlili. Kot pravi predsednica KS Tolmin Nataša Kocič, se bodo prihodnje leto skupaj z občino posvetili nevarnemu območju med Kmetijsko zadrugo in izvozom proti ribogojnici. “Na tem območju potrebujemo pločnike. Veliko ljudi hodi tu mimo proti industrijski coni in proti Žabčam. Načrtovanje, odkupi zemljišč in usklajevanje z DRSI bodo dolgotrajni, toda treba je začeti.” Ocenjuje, da so v preteklosti odpravili že veliko nevarnih točk.

Čaka še mnogo nalog

Med drugim skupaj z občino načrtujejo urejanje parka za penzionom Rutar pri Kinogledališču, ki ga bodo dokončali prihodnje leto. Iz proračuna zanj namenjajo 19.000 evrov, ki v letošnjem letu ostajajo na račun parkirišča na Brajdi, kjer bodo za zdaj asfaltirali le manjši del z 21 parkirišči. Uredili bodo dostop do Tolminke s potjo ob ribogojnici in čistilni napravi, ki bo pomemben zlasti med poletnimi festivali, ko je zaradi festivalskih ograd mnogo dostopov do reke zaprtih. Radi bi uredili dostop z glavne ceste do Mercatorja Na Logu.

Načrtujejo postavitev smetnjakov za pasje iztrebke, zavzemajo se za tipske ekološke otoke. Dva že urejajo ob Gregorčičevi in Dijaški ulici. V parku za cerkvijo bo pri igralih nastal še peskovnik, v strmem Ficovem klancu bodo postavili dve klopi, da si bodo ljudje lahko oddahnili. V sodelovanju z občino so uredili tudi igrišče v Žabčah, ki čaka še na asfaltno prevleko. Kot pravi Kocičeva, so za prihodnje leto občino prosili za dodaten denar, vendar se jim ne obeta. “Kot minula leta je v predlogu proračuna za nas namenjenih 28.000 evrov, za dodaten denar pa bo treba konkurirati s projekti,” napoveduje.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano