Znanje je treba znati prodati

Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (Cobik) v Ajdovščini prvič izvaja nov mednarodni študijski program. Namenjen je vrhunskim raziskovalcem in razvojnikom iz znanstveno-raziskovalnih ustanov ali podjetij, ki pri svojem delu potrebujejo tudi poslovna znanja. Enoletni program je brezplačen, obiskuje ga 24 udeležencev iz osmih držav.

24 mladih raziskovalcev iz osmih držav v Ajdovščini pridobiva znanja iz podjetništva in upravljanja s projekti.  Foto: Alenka Tratnik
24 mladih raziskovalcev iz osmih držav v Ajdovščini pridobiva znanja iz podjetništva in upravljanja s projekti.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Učenje kreativnosti, vodenje projektov, oblikovanje in trženje produktov, osnova za finančno odločanje, komuniciranje s kupci, zaščita intelektualne lastnine, prenos tehnologij iz raziskovalnih procesov na tržišče je le nekaj poudarkov iz študijskega programa MBSDR, ki so ga zasnovali v Centru odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (Cobik) v Ajdovščini.

Po besedah poslovne direktorice Cobika Hermine Ogrič gre za prvi študijski program, ki je prednostno namenjen raziskovalcem in razvojnikom iz znanstveno-raziskovalnih ustanov ali podjetij.

Raziskovanje je tudi posel

V Cobiku so o njem razmišljali že ob ustanovitvi. Razlogi zanj so povsem praktični, dodaja Ogričeva. “Skoraj vsa podjetja in institucije, s katerimi delamo, pridobivajo vrhunske kadre, visoko usposobljene za raziskovalno delo. Toda ti ljudje, ki opravljajo velike raziskovalne projekte in so za vodenje teh projektov izbrani zaradi znanstvene ali raziskovalne odličnosti, pogosto nimajo osnovnih kompetenc, ki bi jim omogočile dobro upravljanje projektov, sprejemanje finančnih odločitev, upravljanje ljudi in denarja. Hkrati pa vemo, da se večina raziskav danes financira iz velikih količin javnega denarja,“ pojasnjuje Ogričeva in dodaja, da se mora danes tudi vsak raziskovalec zavedati, da je vse povezano z denarjem.

“Nihče danes ne raziskuje za zabavo, zgolj iz radovednosti. Raziskuje na podlagi ekonomskih, finančnih, tržnih predvidevanj. Vse to so znanja, ki jih raziskovalci ponavadi ne morejo imeti, razen če so si jih pridobili v dodatnih izobraževanjih. Raziskovalci neradi tratijo čas za stvari, ki jih ne zanimajo. Veliko večino svojega poklicnega interesa zadovoljijo s samim osnovnim delom.”

Intenzivni enoletni študijski program menedžmenta in podjetništva za raziskovalce poteka v okviru projekta Pacinno, sofinancirajo ga EU, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Cobik.

Program želijo akreditirati

V Ajdovščini ga trenutno obiskuje 24 raziskovalcev iz osmih držav jadranskega območja. Prihajajo iz različnih raziskovalnih ustanov in podjetij. Tudi predavateljska zasedba je mednarodna, v Cobiku pa so k sodelovanju povabili predavatelje s praktičnimi izkušnjami v konkretnih procesih. Udeleženci bodo po posameznih sklopih opravili preizkuse znanja in na koncu dobili potrdilo o zaključenem študiju. “Program še ni akreditiran, je pa to vsekakor naša ambicija za prihodnost. Študij želimo skozi testno fazo preveriti tako, da ga bomo kasneje lahko ponujali tudi drugim. Ne glede na to, ali bodo prišli v Ajdovščino ali bodo študij izvajali kjerkoli po svetu,” še dodaja Hermina Ogrič.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano