Znanje in zmožnosti so nuja za mlade

Danes bolj kot kdajkoli velja, da to, kar ljudje vedo in znajo narediti s svojim znanjem, bistveno vpliva na kakovost njihovega življenja. Tisti s slabšimi temeljnimi zmožnostmi so dvakrat pogosteje brezposelni, dobivajo slabše plačana delovna mesta, pogosteje obolevajo. To je le nekaj tem, ki so jih izpostavili na posvetu o temeljnih zmožnostih mladih in dobrih praksah v Občini Ajdovščina.

Na posvetu so govorili o temeljnih zmožnostih mladih. Foto: Alenka Tratnik
Na posvetu so govorili o temeljnih zmožnostih mladih. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ljudska univerza iz Ajdovščine je v okviru tedna vseživljenjskega učenja, obogatenega s projektom Parada učenja, dnevi učečih se skupnosti, gostila posvet o temeljnih zmožnostih mladih. Namenjen je bil predstavnikom izobraževalnih ustanov, občin, institucij, zavodov in društev, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi in tudi s problematiko zmožnosti, ki naj bi jih imeli po končanem šolanju. Zlasti v skupini, ki zgodaj ali predčasno opusti ali zapusti šolanje z zelo slabimi temeljnimi zmožnostmi. Te se med drugim kažejo v slabši matematični in bralni pismenosti in tudi v slabši sposobnosti reševanja problemov z uporabo sodobnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij. To pa vodi v izključenost iz trga dela in socialno izključenost.

Kot je ob predstavitvi Programa za mednarodno ocenjevanje kompetenc odraslih v Sloveniji poudarila Estera Možina iz Andragoškega centra Slovenije, te spretnosti niso pomembne le za posameznika, ampak povečujejo ekonomsko učinkovitost in socialno pravičnost v družbi. “So ključne za aktivnosti na trgu dela, so prenosljive na druga področja in so učljive. Zato bi morala biti skrb za razvoj zmožnosti v ospredju zanimanja izobraževalcev, delodajalcev, služb, ki pomagajo ljudem do zaposlitve in drugih.”

Občina Ajdovščina je, kot so poudarili na srečanju, vzpostavila več dobrih praks, vključno z Lokalno strategijo za mlade. Zato si je med drugim pridobila certifikat Mladim prijazna občina, nedavno pa še evropsko nagrado Geniyouth. Dobre prakse sta udeležencem srečanja predstavili Rozana Mužica iz Inštituta za mladinsko politiko in Helena Harej iz Mladinskega sveta Ajdovščina. Številne izkušnje imajo tudi v Ljudski univerzi Ajdovščina. Direktorica Eva Mermolja je pojasnila: “Naš zavod veliko dela z mladimi. Tako pri njihovem vključevanju v izobraževalne programe, pridobivanju delovnih izkušenj skozi mentorstva ali vključevanje v center medgeneracijskega učenja. Ohranjanje in pridobivanje znanja, kompetenc in spretnosti mladim in odraslim omogoča lažje obvladovanje tveganj, ki jih prinaša življenje v sodobni družbi.” Srečanje so zaokrožili s predstavitvijo dejavnosti Mladinskega centra in hotela Ajdovščina.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano