Znamki z vipavskimi štruklji in fižolovo mineštro

Ob značilnih jedeh iz Prekmurja, s Koroške, Štajerske, Gorenjske in drugih koncev Slovenije so zdaj v seriji Z žlico po Sloveniji Pošte Slovenije svoji znamki dobili tudi vipavski štruklji in fižolova mineštra. In kot se spodobi za praznovanje, tudi na njuni predstavitvi na Dvorcu Zemono ni šlo brez štrukljev.

Podpredsednik Filatelistične zveze Slovenije Igor  Pirc, direktor novogoriške  poslovne enote Pošte Slovenije Franc Gorjup in predsednik društva zbiralcev Ajdovščina-Nova gorica Aleš Brecelj (z leve) pred podobo vipavskih štrukljev na znamki. Foto: Alenka Tratnik
Podpredsednik Filatelistične zveze Slovenije Igor Pirc, direktor novogoriške poslovne enote Pošte Slovenije Franc Gorjup in predsednik društva zbiralcev Ajdovščina-Nova gorica Aleš Brecelj (z leve) pred podobo vipavskih štrukljev na znamki. Foto: Alenka Tratnik

ZEMONO > Pošta Slovenije je v seriji znamk Z žlico po Sloveniji predstavila že številne tradicionalne jedi iz različnih koncev Slovenije. Ob bujti repi, bograču, solčavskem sirneku, haloškem ftiču, zgornjesavskem želodcu, prleški tunki, zasavski klobasi, blejski kremšniti in drugih kulinaričnih posebnostih 24 gastronomskih regij Slovenije se v tokratni izdaji priložnostnih znamk predstavljajo vipavski štruklji in fižolova mineštra. Znamki spremljata ovitek in žig. Avtor fotografij je Tomo Jeseničnik, oblikoval ju je Edi Berk.

Kot je na predstavitvi poudaril direktor novogoriške poslovne enote Pošte Slovenije Franc Gorjup, serija Z žlico po Sloveniji kaže na izjemno raznolikost in bogastvo slovenskih pokrajin. Serija je tudi izredno priljubljena med domačimi in tujimi filatelisti. Zato je izdaja priložnostnih znamk po besedah podpredsednika Filatelistične zveze Slovenije Igorja Pirca za filateliste poseben dogodek.

Da se zdaj s kulinarično podobo predstavlja tudi Vipavska dolina, so po besedah Aleša Breclja veseli tudi v Društvu zbiralcev Ajdovščina-Nova Gorica. Tu so zelo aktivni in skrbijo, da bi naravne in kulturne značilnosti Vipavske doline na znamkah, dopisnicah, ovojnicah in razglednicah našle pot med zbiralce in druge ljudi. Društvo je izdajo znamk skupaj s Pošto Slovenije, Občino Vipava in Tomažem Kavčičem iz Gostilne pri Lojzetu na Dvorcu Zemono pospremilo s kulturnim programom in pogostitvijo z vipavskimi štruklji. V društvu, ki letos zaokrožuje 20 let delovanja, so ob tej priložnosti izdali tudi razglednico z motivi štrukljev in Dvorca Zemono.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano