Zmanjka denarja za pestrejšo prehrano

V novogoriškem dnevnem centru za odvisnike od drog pri združenju Šent so včeraj pripravili že ustaljeni dan odprtih vrat. Obiskovalcem so predstavili delovanje centra, kjer bodo med drugim hvaležni, če bodo prejemali kaj več denarja za nakup širšega izbora živil.

V dnevnem centru za odvisnike večkrat medse sprejmejo 
obiskovalce.  Foto: Ambrož Sardoč
V dnevnem centru za odvisnike večkrat medse sprejmejo obiskovalce.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > V tem Šentovem centru, kot je znano, odvisniki od drog z Goriškega lahko dobijo pomoč v stiski, pri iskanju zaposlitve ali stikih z različnimi ustanovam in se vključijo v raznovrstne skupinske dejavnosti, od druženja ob čaju, preko vrtičkanja do literarnega ustvarjanja ali “piljenja” čisto uporabnih spretnosti, kot je izdelati mizo. Uporabniki so vključeni tudi v športne dejavnosti na drugih lokacijah, redno trenirajo zlasti nogomet, nedavno so v centru to ponudbo obogatili s pohodom na Sabotin.

Če je treba, so uporabnikom na voljo prostori za osebno nego in pralnica, ki jo uporabljajo tudi ljudje v stiski, ki niso odvisniki, že dolgo pa tudi kuhinja. Ljudje si tam sami pripravljajo jedi, kar je po besedah vodje centra Mete Rutar najbolj smiselno: “Tako ali tako pri nas vse temelji na principu, da sam kaj počneš in se ob tem kaj naučiš.”

A se hkrati kdaj zgodi, da vsakokratni kuhar sam prinese določena živila, to pa zato, ker center ne zmore nuditi dovolj pestrega izbora. Po besedah Rutarjeve Šent kupuje živila za dnevni center in jih nekaj dobi od Karitasa, ponudbo lahko obogatijo z zelenjavo, ki jo pridelajo na bližnjem vrtu. Več kot toliko pa ne gre, razlaga Rutarjeva, čeprav bi želeli uporabnikom ponuditi bolj raznolik nabor živil. Toda možnosti, da bi hrano dobivali brezplačno, so omejene s predpisi, zato bodo v centru hvaležni vsakega dodatnega za ta namen dodeljenega evra.

In enako bo dobrodošlo, če bodo ekipo, ki dela z odvisniki, lahko spet okrepili z javnimi delavci. “Prav zaradi manj kadra smo urnik centra skrajšali,” razlaga Rutarjeva. Zdaj lahko 15 do 20 ljudi, kolikor ga navadno obišče na dan, tja pride le med 8. in 14. uro, zaželen pa bi bil daljši obratovalni čas. Vodja centra ne ve, kakšen bo razpis za javna dela na tem področju za prihodnje leto, a upa, da ne bo omejujoč kot lani in se bodo nanj lažje prijavile tudi organizacije z več enotami, kakršna je Šent.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano