Žlikrofi so praznovali

Na današnjem Dnevu žlikrofov je tradicionalna idrijska jed zaščitena z ugledom doma in v Evropi kraljevala na nič koliko načinov.

 Foto: Saša Dragoš
Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Otroci so o njih poslušali pravljice ali jih izdelovali. Resneje so se z njimi in vsemogočimi omakami spopadali odrasli. Najresneje pa v znoju dve certificirani družbi, ki sta za kosilo razdelili krepko čez tisoč porcij oziroma čez 200 kilogramov žlikrofov (na fotografiji) z vsaj desetimi različnimi omakami. Bakalco - divjačinski golaž - so dodali lovci, ki so se pomerili na tekmovanju v kuhanju te značilne priloge k žlikrofom. Zmago je odnesla LD Most na Soči.

Na senzoričnem ocenjevanju je certifikate uspelo potrditi vseh sedem izdelovalcev, ki žlikrofe tržijo v trgovskih verigah. Najvišjo oceno so si ponovno prislužili žlikrofi gostilne Kos. Na tekmovanju idrijskih gospodinjcev pa se je najbolje odrezal zakonski par Poljanec, pred babico in vnukom Skrt in študentsko gostinsko navezo Matic Sedej in Anže Bogataj (vsi na fotografiji).

SD


Najbolj brano