Zlati rez in še več

Eksperimentalna skupina klekljaric je v sodelovanju s Čipkarsko šolo Idrija zaključila projekt klekljanja umetniških čipk v zlatem rezu. Tem so dodale še ogromne ptice, ki so v petek z njihovo pomočjo poletele na domači dom upokojencev.

Ptice, neobičajno velike čipke, so poživile balkone Doma 
upokojencev. 

 Foto: Saša Dragoš
Ptice, neobičajno velike čipke, so poživile balkone Doma upokojencev.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Eksperimentalna skupina osmih veščih klekljaric iz vse Slovenije in zamejstva je v tretjem letu dela pri tukajšnji Čipkarski šoli oblikovala umetnine s spoštovanjem pravil zlatega reza. Šlo je za delo za istoimenski natečaj, ki so ga razpisali v Sagradu pri Rimu. Temu so dodale še klekljane ptice, ki so minuli petek našle prostor na Domu upokojencev.

“Lepo je, ker so sivi, dolgočasni balkoni tako lepo oživeli,” so s klekljaricami soglašali mimoidoči in varovanci doma. Slednji so se čipkaricam zahvalili z namensko pripravljenim kulturnim programom.

Osmim mojstricam, ki so vešče vseh tehnik klekljanja in z njim povezanih del, se je ideja za poživitev domskih balkonov porodila, ker so se tudi njim zdeli dolgočasni.

Tako kot so izdelale umetnine - od uvodnih risb preko oblikovanja papircev do čipk, so nastale tudi ptice. “Da smo se naučile izdelati umetnino od ideje do končnega izdelka, je največja vrednost učne skupine. Klekljam že desetletja, papircev za čipke pa doslej nisem risala sama. S pomočjo likovne pedagoginje Silve Menard, vsestranske oblikovalke čipk Maje Svetlik in učiteljice klekljanja Stane Frelih,so nam uspele domiselne umetniške podobe,” meni domačinka Marija Novak Boškovič.

Zadnjo besedo o njihovi kakovosti med mednarodno konkurenco bo izrekla žirija. Klekljane umetnine - od cvetnih tihožitij do futurističnih podob - se bodo v Idrijo vrnile na razstavo v okviru festivala čipk. Ptice pa bodo ostale na domu.

Za ogromne, meter in več obsegajoče čipke ptic, so namreč uporabile povoskano nit, ki naj bi kljubovala vsem vremenskim razmeram. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano