Zlati kamen za spodbudo

Občina Podčetrtek je postala 6. razvojno najbolj prodorna občina v Sloveniji. Nagrado - Zlati kamen - je dobila na včerajšnjem srečanju občin in županov po izboru istoimenskega projekta, ki spremlja in spodbuja razvoj občin. Cerkno je na vrhu v zahodni regiji.

V zahodni regiji  je po izboru analitikov projekta Zlati kamen za 
spremljanje in spodbujanje razvoja občin zmagalo Cerkno. Foto: Saša Dragoš
V zahodni regiji je po izboru analitikov projekta Zlati kamen za spremljanje in spodbujanje razvoja občin zmagalo Cerkno. Foto: Saša Dragoš

LJUBLJANA > Ob bok nacionalni zmagovalki, razvojno najbolj prodorni občini - Podčetrtek - so se postavile regijske zmagovalke. V zahodni regiji (Primorska in Gorenjska) je po izboru analitikov projekta Zlati kamen za spremljanje in spodbujanje razvoja občin zmagalo Cerkno, med Posavjem in Koroško - Kamnik in v vzhodni Sloveniji - Lendava.

V ospredju letošnjega izbora najboljših občin je bil razvoj turizma. Sicer pa so analitiki Zlatega kamna v pretres vzeli preko 160.000 podatkov o vseh slovenskih občinah. Z osrednjimi sklopi statističnih kazalcev pa imajo že vseh pet let izborov oblikovan indeks razvojne uspešnosti ISSO.

Zmaga Podčetrtka, ni presenetila. “Ob Sotli so zgradili močno blagovno znamko'kraja telesnega in duhovnega zdravja'. Občina sodi med najbolj aktivne z uspešnimi evropskimi projekti in z dvigom kakovosti življenja,” so zapisali utemeljitelji. Podobno velja za Kamnik, nadpovprečno razvito občino s srebrnim znakom zelenih turističnih destinacij. Lendava “je naredila razvojni preobrat, kakršnih v Sloveniji ni veliko. Leta 2015 je bila po indeksu ISSO na 205. mestu, sedaj pa na 151,” so spodbudili to zmagovalko.

“Cerkno je vzoren primer, kako z inovativnostjo, spretnim oblikovanjem ponudbe, trženjem ter s pravo mero entuziazma postaviti odmaknjen kraj na svetovni zemljevid. Pri oblikovanju turistične ponudbe so znali izkoristiti vsako malenkost, ki jo ponuja kraj,” pa so zapisali ob primorsko-gorenjski zmagovalki.

Cerkno se v zadnjih letih ubada z eno resnejših kriz. Visoko izgubo v turizmu je lani družba Hotel uspela “pretvoriti” v izgradnjo malih term. Občino pa še pesti izguba več kot tisoč delovnih mest, skrčenje Ete in celotnih prihodkov 300 družb v občini s 150 na 75 milijonov evrov, nadpovprečno staranje, izseljevanje mladih in odsotnost razvojne strategije.

“Na statistične raziskave ne dam veliko. Res imamo številne težave, a sočasno okolje za kakovostno bivanje in pridne ljudi. Zato še vedno mnogi vztrajajo pri vožnjah na delo v druge občine po nemogočih cestah in stalno bivajo doma. Imamo eno najnižjih brezposelnosti v državi,” je primat v zahodni regiji pospremil župan občine Cerkno Jurij Kavčič. SD


Najbolj brano