Življenje v vasi bo bogatejše

V Skriljah so odprli prenovljeno stavbo šole, ob kateri stoji nova telovadnica, v prizidku so tudi prostori za delo krajevne skupnosti. 66 šolarjev se je še posebej razveselilo nove knjižnice z bralnim kotičkom, jedilnice, telovadnice, prenovljenega dvorišča in novega peskovnika poleg igral.

Šolo so odprli ravnateljica Mirjam Kalin, župan Tadej 
Beočanin in predsednica KS Skrilje Brigita Habjan Štolfa.
Šolo so odprli ravnateljica Mirjam Kalin, župan Tadej Beočanin in predsednica KS Skrilje Brigita Habjan Štolfa.  

SKRILJE > Skriljska šola je podružnica OŠ Dobravlje, poleg domačih v njej nižje razrede obiskujejo še otroci iz Dobravelj, Stomaža, Kamenj, Potoč in z Brij. V tem šolskem letu jih je 66. Šola je bila zgrajena leta 1934 in je že klicala po temeljiti prenovi, krajani pa so si že dalj časa prizadevali najti primerne prostore za delo sveta KS in za priložnostne dogodke. Občina je obe pobudi povezala v skupen projekt, ki ga je izpilil arhitekt Andrej Čopič. Naložba je stala 600.000 evrov, občina je iz proračuna zagotovila 80 odstotkov, razliko je plačalo gospodarsko ministrstvo.

V ajdovski občini je s prvim septembrom v šolske klopi sedlo 1685 učencev, 17 več kot lani. Največ v OŠ Danila Lokarja Ajdovščina (590), sledijo ji OŠ Dobravlje (486), OŠ Šturje (395), OŠ Col (171) in OŠ Otlica (61).

Namesto lesenih podov so v šolsko stavbo vgradili betonske plošče, vse instalacije so postavili na novo, staro telovadnico so porušili in zgradili novo, prizidali so še prostore za delovanje KS in druženje krajanov. Učenci so se med prenovo preselili na matično šolo v Dobravlje. "Zadnjega pol leta smo iz meseca v mesec spremljali, kako napreduje prenova. Vsakič, ko smo stopili v prostore, smo bili prevzeti nad tem, kaj se nam z novim šolskim letom obeta. Posebno v zadnjih tednih, ko so prostori dobili barve, telovadnica pa okrasne elemente, ki se navezujejo na arhitekturno tradicijo vasi Skrilje, in ko je bilo delno staro, delno novo pohištvo postavljeno na svoje mesto. Šola je v veliki meri ohranila staro obliko in razporeditev, prenova je tradiciji dodala pridih mladosti in svežine, za pravo življenje pa so poskrbeli učenci,” je strnila vtise ravnateljica Mirjam Kalin. Tudi predsednica sveta KS Skrilje Brigita Habjan Štolfa ne skriva zadovoljstva. “Veseli smo, da so šolo, s katero zelo dobro sodelujemo, obnovili, hkrati pa so se nam uresničile dolgoletne želje. Prostori za krajevno skupnost in druženje krajanov so ogromna pridobitev. Še posebej zdaj, ko v vasi znova deluje Društvo prijateljev mladine Skrilje. Doslej je bilo vedno problem najti primerne prostore za predavanja, delavnice, zdaj pa bo vse lažje. Kulturno in družabno življenje v vasi bo zagotovo še bogatejše.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano