Živita s plazovi

Laura in Franc Slokar iz zaselka Slokarji v Lokavcu bosta letos zaokrožila petdeset skupnih let, ki pa so jih večkrat zaznamovali plazovi. Laurina družina se je morala pred pol stoletja izseliti iz domačije v Gorenjah, ki jo je uničil plaz. Leta 1998 se je plaz sprožil tudi za njuno stanovanjsko hišo.

Laura in Franc Slokar. Foto: Alenka Tratnik
Laura in Franc Slokar. Foto: Alenka Tratnik

LOKAVEC > “Pokalo je in ropotalo, razpoke na hiši so bile vedno večje. V štali je izvirala voda, ko je bil dež, je kar teklo. Hiša se je rušila, zato smo se morali preseliti,” se dogodkov v Gorenjah pred dobrega pol stoletja spominja Laura Slokar, rojena Černigoj. Pritrdi ji tudi mož Franc, ki se je takrat k Černigojevim “hodil ženit”. “Ko je bil dež, je še bolj pokalo. Vrata je vse bolj pritiskalo, v pritličju se sploh niso več zapirala, leseni podi so se dvigali.” Černigojevi so si novo hišo zgradili sredi vasi, pod podpornim zidom, ki se je zdaj porušil. “Prav strah me je pogledati, kako je zdaj tam,” dodaja Laura.

Laura in Franc sta si svoj dom zgradila v Slokarjih, enem od številnih zaselkov Lokavca.A kaj ko ju je tudi tam čakalo presenečenje. “Ravno dobro smo zgradili hišo, ko se je leta 1998 sprožil plaz za hišo. Zgledalo je grozno, a k sreči so strokovnjaki hitro ukrepali in zgradili pilotno steno. Sami smo v sanacijo vložili šest milijonov tolarjev. Zdaj je mirno, za to pa se moram še enkrat zahvaliti vsem strokovnjakom, izvajalcem, gasilcem in civilni zaščiti, ki je bila z nami. Mislim pa, da je plaz v Gorenjah še precej večji in bolj nevaren, kot je bil ta pri nas,” dodaja Franc Slokar.

AT


Najbolj brano