Zgodbe, povezane v šopek

Pogum in usoda človeka, ki išče boljše življenje, je v središču nove monografije, ki prinaša življenjske zgodbe aleksandrink. Pod strokovnim vodstvom Goriškega muzeja je nastala v založbi Društva za kulturo, razvoj in turizem Renče ter ob podpori tamkajšnje občine.

Vzdušje dogodka je raslo iz zgodbe o hotelu Sokol House, ki sta ga v Aleksandriji vodila zakonca Milka in Mirko Mozetič.
Vzdušje dogodka je raslo iz zgodbe o hotelu Sokol House, ki sta ga v Aleksandriji vodila zakonca Milka in Mirko Mozetič.  

RENČE > “Tisti predstavniki vlade, ki tako ležerno zamahnejo z roko in rečejo, da si mladi lahko poiščejo delo drugje, če ga doma ni - ti bi morali brati zgodbe o aleksandrinkah,” je na nedeljski predstavitvi knjige v slovesnem nagovoru povedala predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Darinka Kozinc.

Želja, da bi poiskali in združili zgodbe o renških ženskah, ki so vzdrževale svoje družine z delom v Aleksandriji in Kairu, je zorela dolgo, je pojasnila urednica knjige Stazica Zorn, ki je v preteklih osmih letih odprla mnogo vrat. “Poznavanje zgodb iz preteklosti je zelo pomembno, brez njega težko razumemo in gradimo prihodnost,” pa meni mlada predsednica društva Vesna Pahor, ki upa, da bodo njene vrstnice segle po knjigi.

Strokovna mentorica publikacije je kustosinja v Goriškem muzeju Inga Miklavčič Brezigar, ki veliko svojega dela in energije namenja vzpodbujanju raziskovanja in vrednotenja lastne zgodovine v posameznih lokalnih okoljih. “Iskreno upam, da bo takšnih pobud še več,” je na predstavitvi dejala Brezigarjeva.

V Renčah si želijo, da bi iz zgodb in predmetov zrasla stalna zbirka, ki bi del pozornosti posvetila tudi renškim zidarjem, mojstrom, znanim po vsem svetu.

Udeležence je pozdravil državni sekretar na ministrstvu za Slovence v zamejstvu in po svetu Primož Ilešič, v imenu veleposlanice pa se je dogodka udeležil tudi kulturni ataše na egiptovski ambasadi v Ljubljani Tamer Ghaly, ki je bil presenečen nad tem, kakšno pozornost in odziv pri ljudeh vzbuja tema.

Na odru, na katerem so izvirni kosi pohištva pričarali vzdušje Egipta v 30-ih letih prejšnjega stoletja, so članice Društva žena Prvačine skozi izvirni dramski tekst oživile nekatere zgodbe iz knjige, prizorišče dogajanja pa je bil hotel Sokol house, ki sta ga v Aleksandriji vodila zakonca Mozetič - njuni potomci še živijo na Primorskem.

Predstavitev knjige je bila hkrati obeležitev kulturnega praznika v občini Renče-Vogrsko. VH


Najbolj brano