Želijo si okrepiti čezmejno sodelovanje

Svetniki SD in italijanske stranke PD (Partito Democratico) iz občin Nova Gorica, Šempeter Vrtojba in Gorica si želijo okrepiti čezmejno sodelovanje. V okviru Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje bi lahko izpeljali številne projekte, so povedali na današnji novinarski konferenci na meji med Novo Gorico in Gorico.

Po vstopu Slovenije v Evropsko unijo in po tistem, ko so meje 
padle, je bilo čezmejno sodelovanje dobro, vendar je to v 
zadnjem času zamrlo, je dejal vodja svetniške skupine SD 
Nova Gorica Valter Vodopivec. Foto: Leo Caharija
Po vstopu Slovenije v Evropsko unijo in po tistem, ko so meje padle, je bilo čezmejno sodelovanje dobro, vendar je to v zadnjem času zamrlo, je dejal vodja svetniške skupine SD Nova Gorica Valter Vodopivec. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Po vstopu Slovenije v Evropsko unijo in po tistem, ko so meje padle, je bilo čezmejno sodelovanje dobro, vendar je to v zadnjem času zamrlo, je dejal vodja svetniške skupine SD Nova Gorica Valter Vodopivec.

Menijo, da je sodelovanje treba obnoviti, predvsem prek Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. Županom občin Nova Gorica, Šempeter Vrtojba in Gorica bodo zato na občinskih svetih podali predlog za pripravo skupne seje vseh treh občinskih svetov.

Na njej bi se vsi svetniki seznanili z delovanjem Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje in večjimi projekti, ki so jih nazadnje izpeljali v okviru tega združenja. Skupna seja bi prinesla tudi boljše medsebojno poznavanje in tesnejše povezovanje vseh treh občin, so prepričani v SD in PD.

V SD in PD možnosti za sodelovanje vidijo predvsem na področjih zdravstva, turizma ter skupnega urejanja prometa in infrastrukture. Slednje bi prineslo tudi kakovostnejše življenje na tem območju, to pa bi se tudi hitreje razvijalo, pravijo.

Konec septembra je regija preko Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje iz Bruslja dobila prvi denar. Deset milijonov evrov so namenili zdravstvu in športno rekreativnemu turizmu ob Soči.

STA


Najbolj brano