Želijo biti dober servis meščanom

Znatno pomlajeno vodstvo KS Nova Gorica si bo med drugim prizadevalo biti tisti naslov, na katerega se bodo meščani lahko obračali z idejami za boljše bivanje v mestu. K temu sodi tudi živahen utrip in za soboto zato napovedujejo prenovljen praznik mesta.

Gregor Humar (v sredini) ter Vesna Vitez in Iztok Nemec  napovedujejo , da 
bo vloga krajevne skupnosti  bolj opazna.
Gregor Humar (v sredini) ter Vesna Vitez in Iztok Nemec napovedujejo , da bo vloga krajevne skupnosti bolj opazna.  

NOVA GORICA > Predsednik novega sveta KS Gregor Humar ter člana Vesna Vitez in Iztok Nemec so včeraj predstavili na novo oblikovani praznik. Hočejo mu dati večjo težo, prva izvedba pa se bo med drugim zgodila natanko na dan (13. junij), ko se je leta 1948 na gradbišču Nove Gorice zbralo nekaj tisoč brigadirjev in so položili temeljni kamen mesta. Hkrati so napovedali drugačen način delovanja KS, ki bo okrepil vlogo veznega člena med občino in meščani.

“Življenju v mestu želimo dati dodano vrednost. Z infrastrukturo se že ukvarja mestna občina, za KS pa želimo, da postane servis krajanom. Vrata tu na sedežu (na Erjavčevi ulici, op. a.) so odprta vsak dan med tednom, in kdorkoli v mestu ima težave, pripombe, predloge, navsezadnje pohvale, se lahko tu ustavi in jih pove,” je to, kako si predstavlja eno od pomembnih vlog KS, razložil Humar.

Nemec je dodal, da bodo dobrodošla tudi opozorila o hitro rešljivih malenkostih, kot so, na primer, nedelujoče ulične svetilke, in da želijo sprejemati pripombe vseh, ki niti ne vedo, da se lahko kaj uredi preko KS. Humar pa je poudaril, da bo skušalo njeno vodstvo prestavljene mu probleme čim prej rešiti ali jih vsaj obravnavati. V namen bo v soboto zaživel prenovljen portal (www.novagorica-ks.si), kjer bodo meščani lahko sporočali želje in pripombe.

Goriški dan se bo začel ob 7.30 uri s telovadbo na ploščadi med knjižnico in gledališčem, ob 10. uri bo na rolkališču šola rolkanja, v Borovem gozdičku športne igre ŠK Twist za otroke in starše, ob 16. uri bo na Bevkovem trgu eksperimentalnica za mlade. Od 18. ure bo tam kulturno-zabavni del z nastopi kluba Twist, folklornih skupin v mestu in ansamblov Mojo hišni bend ter Ana Pupedan. Če bo dež, prireditev odpade.

Nadejajo pa se, da bodo ohranili enako dober stik z županom in upravo občine, kot so ga po besedah Humarja imeli doslej, ko sodelujejo pri določenih projektih občine. Ker kot je dejala Vitezova, lahko KS glede na pristojnosti v glavnem posreduje o tem in onem pri mestni upravi.

Po besedah Humarja pa si želijo, da bi lahko kaj več urejali sami, ker idej in želja je ogromno. In zato so si postavili prednostne naloge, ki so boljše vzdrževanje otroških igrišč, zagotavljanje varne poti v šolo, za mesto bolj znosna mobilnost meščanov in urejanje prometa, urejenost kontejnerskih mest, zagotavljanje čistega okolja.

V duhu teh prioritet, združevanja in tudi spodbujanja k participaciji, pa bodo na Goriški dan pripravili tudi čistilno akcijo mestnih ulic. Predvidoma dve skupini bosta ob 9. uri šli na pot z Bevkovega trga, tretja pa s Pristave. Pobirali bodo manjše smeti ob glavnih ulicah. In ker je akcija, za katero sogovorniki upajo, da bi postala stalnica, hkrati namenjena ozaveščanju o pomeni ustreznega ravnanja z odpadki, jo bodo že v petek ločeno pripravili za vrtce in šole.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano