Zeleni gaj še brez gospodarja

Mnoge generacije se dobro spominjajo plesnih noči, ki so jih preživele v Zelenem gaju, danes pa plesišče propada pred očmi Dornberžanov in mimoidočih. Po mnogih poskusih ponovne oživitve prizorišča so številni organizatorji zaradi slabih razmer in posledično visokih stroškov obupali, letos vztraja le še Tadej Pišot.

Vsaj tisoč obiskovalcev je treba, da organizatorji uspejo plačati vse potrebne stroške za izvedbo dogodka v Zelenem gaju Foto: Foto: Tomaz Povodnik
Vsaj tisoč obiskovalcev je treba, da organizatorji uspejo plačati vse potrebne stroške za izvedbo dogodka v Zelenem gaju Foto: Foto: Tomaz Povodnik

DORNBERK > Plesišče v Zelenem gaju je desetletja veljalo za sinonim nepozabnih glasbenih in plesnih dogodkov. Po ponovnih poskusih oživitve prizorišča in vmesnih premorih z organizacijo dogodkov vztraja le še peščica posameznikov, saj današnji pogled na dornberško plesišče ni nič kaj zavidljiv.

Prizorišče v “razsulu”

“Odločil sem se, da bom s somišljeniki to poletje pripravil po en dogodek na mesec. Za Zeleni gaj še nisem izgubil upanja, saj se mi zdi lokacija pravšnja, na žalost pa plesišče z vso svojo infrastrukturo razpada,” nam je zaupal Tadej Pišot iz Prvačine, ki z Danilom Štrukljem letos še vztraja pri pripravi zabav. “Glede na to, da je Zeleni gaj v stečaju od leta 2011, moramo za vsak dogodek prizorišče najeti pri stečajnem upravitelju. Obenem je treba plesišče dodobra očistiti naplavljene zemlje in listja, saj nima urejenega odvodnjavanja,” začne z naštevanjem težav, s katerimi se srečujejo organizatorji dogodkov v zadnjih letih.

Pridobiti morajo tudi vsa potrebna dovoljenja in soglasja bližnjih stanovalcev, prav tako je treba plačati najemnino za parkirišče, ki je v lasti domačina. “V notranjosti slika ni rožnata, vse je v razsulu. Sanitarije so popolnoma uničene, zato moramo za vsak dogodek pripeljati kemična stranišča, prav tako moramo v celoti sami poskrbeti za elektriko. Stroški priprave in izvedbe dogodka so torej visoki. Uspemo jih pokriti le, če prodamo vsaj tisoč vstopnic,” pojasnjuje Pišot, ki ima z organizacijo podobnih prireditev veliko izkušenj.

Damir Šušmelj, ki je v Zelenem gaju več let organiziral plesne zabave z elektronsko glasbo, je letos obupal nad opisanim stanjem. “Slabi pogoji za delo in visoki stroški so me enostavno odvrnili. Čeprav smo bili organizatorji in obiskovalci nad lokacijo navdušeni in so bili posledično tudi dogodki dobro obiskani, pa razmere na plesišču prinesejo s seboj preveč dodatnega dela in previsok lastni finančni vložek,” je pojasnil.

Drevi bo na Zelenogajski noči nastopil Djomla KS, 20. septembra pa bo na sporedu Rock in Dornberk.

Priložnostza občino?

S plesiščem Zeleni gaj so dolgo upravljali domačini, zaradi neporavnanih obveznosti naj bi bili leta 2010 blokirani bančni računi, sledil je stečajni postopek. Prva dražba nepremičnin je bila neuspešna, v kratkem naj bi jo ponovili. “Rešitev vidim v odkupu, saj bi le tako lahko rešili legendarno plesišče in Dornberku ter okolici znova vrnili sloves koncertnega prizorišča,” meni Gregor Karer, ki je bil najemnik prostorov leta 2010. “To bi bila priložnost tudi za Mestno občino Nova Gorica, ki že leta išče ustrezno lokacijo za druženje mladih,” dodaja. ANA CUKIJATI


Najbolj brano