Že danes bi imeli pet milijonov buteljk

V Družbi za upravljanje terjatev bank so včeraj potrdili, da so prejeli kupnino za terjatve do družbe Agroind Vipava. Podrobnosti zaradi varovanja zaupnosti niso razkrili. Znano pa je, da se je za odkup ogrelo ukrajinsko podjetje. Po naših podatkih gre za Demis Group, eno tamkajšnjih vodilnih podjetij v kmetijskem sektorju. Do prenosa lastništva bo prišlo čez nekaj dni.

Vipavski Agroind bo  v prihodnjih dneh  uradno v rokah novega 
lastnika, ukrajinske družbe  Demis Group. Foto: Leo Caharija
Vipavski Agroind bo v prihodnjih dneh uradno v rokah novega lastnika, ukrajinske družbe Demis Group. Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Po skoraj letu dni, odkar je Družba za upravljanje terjatev bank objavila javno zbiranje ponudb za prodajo terjatev do Agroinda, je prodaja zaključena. V slabi banki podrobnosti zaradi “varovanja zaupnosti” ne razkrivajo. Znano je, da je izklicno ceno postavila pri 1,9 milijona evrov, vrednost terjatve do Agroinda pa je bila 30. septembra lani 5,2 milijona evrov.

Začasni predsednik uprave Agroinda Boris Bajc, ki je vodenje družbe prevzel junija letos, je z zaključkom prodaje zadovoljen. “To pomeni, da smo rešeni dela bremen iz preteklosti in se lahko odslej pogovarjamo o prihodnosti vinogradništva in vinarstva v Vipavski dolini.”

Kupili terjatve, dobili lastništvo

Odkupu terjatev naj bi že v prihodnjih dneh sledil prenos 94-odstotnega deleža, ki ga ima v Agroindu Kmetijska zadruga Vipava, na bodočega lastnika. Čeprav niti Bajc še ne želi govoriti o imenih, je po naših podatkih končni lastnik ukrajinska trgovska skupina Demis Group, ki ima v svojem programu tudi kmetijske proizvode, vipavska vina pa naj bi prodajala tudi na ukrajinsko in nemško tržišče. Terjatve do Agroinda naj bi kupila prek svoje, za zdaj še neimenovane slovenske družbe.

V vodstvu vipavske zadruge so sicer z bodočim lastnikom Agroinda že maja sklenili sporazum, v katerem se je ukrajinski kupec zavezal k dolgoročnemu sodelovanju izključno z vipavsko zadrugo. Resnost nakupa terjatve in vstopa v lastništvo pa je po besedah Borisa Bajca izkazal tudi s plačilom prvega obroka letnika 2014.

Potencial bo treba izkoristiti

“Začeli smo optimistično, nadaljujemo realistično. Že od samega začetka je bila želja vipavske zadruge, da za Agroind najde dolgoročnega in strateškega partnerja, ki bo ohranil in še razvijal vinogradništvo in vinarstvo v Vipavski dolini. Zdaj so temelji postavljeni. Od tu naprej se mora Agroind razvijati v smeri močnega odkupovalca grozdja in vodilnega igralca na domačem in tujem tržišču. Bodoči lastnik govori o petih milijonih buteljk, ki bi jih potreboval že ta trenutek. Zagotovo je to velik potencial. Na nas pa bo, če ga bomo znali izkoristiti,” še dodaja Bajc.

V tej luči naj bi že načrtovali obnovo vinogradov v Vipavski dolini, med njimi tudi v kompleksu Biljenski griči, ki jih zadnja leta prerašča robidovje. Nobena skrivnost tudi ni, da se vipavska družba zaradi dolgov iz preteklosti že od leta 2008 sooča z likvidnostnimi težavami.

Zaradi starih bremen je poslovanje še vedno v rdečih številkah, a Bajc optimistično nadaljuje: “Trend se je obrnil, trenutno imamo večji priliv kot odliv, proizvodnja teče, prodaja vin se povečuje, popravili smo ceno. Z odkupom terjatve smo do bank razdolžena firma, ostajajo pa obveznosti do dobaviteljev in do zadruge. Vendar mislim, da smo na pravi poti,” je včeraj za PN še povedal Bajc, trenutno še predsednik uprave Agroinda.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano