Združili so se, zato se imajo kje družiti

Na Trnovem pri Gorici imajo zdaj ob kulturni dvorani prostor, kamor lahko krajani pridejo in pokramljajo, spijejo kavo, odigrajo partijo ali dve biljarda, namiznega nogometa in podobno. Poimenovali so ga Trnovska hiša.

V dveh letih so si Trnovci tudi tako, da so v roke vzeli  orodje, uredili hišo (na sliki levo), kjer se 
bodo družili.  Foto: Dolores Strosar
V dveh letih so si Trnovci tudi tako, da so v roke vzeli orodje, uredili hišo (na sliki levo), kjer se bodo družili.  Foto: Dolores Strosar

TRNOVO > Poleg denarja, ki ga je zagotovila Mestna občina Nova Gorica, so prebivalci Trnovega v konec tedna odprto skupno hišo vložili tudi veliko dela, neplačanega, se razume, pa naj so bili za to zaprošeni ali so se sami ponudili. Po besedah predsednice krajevne skupnosti Kerstin Podgornik so prostovoljci prve ure na gradbišču preživeli že pred približno dvema letoma, ko “so možje s sten odstranili omet, podrli stare tramove in drugo.” In kot dodaja, je skoraj ni hiše, iz katere ne bi v dveh letih vsaj kdo prišel na to delovišče.

V roke so Trnovci sklenili pljuniti zato, ker kulturne dvorane ni mogoče uporabljati za vse oblike druženja in ker so ostali brez gostišča. Torej so si na nek način naredili svojega v stavbi sredi naselja, kjer je nazadnje domovala pošta. Objekt so znatno preuredili, po novem ima prostore v pritličju in mansardi. Tam je klubska soba za klepet, partijo biljarda ali namiznega nogometa in podobno. V pritličju pa so večnamenska dvoranica - od otvoritve je to razstavni prostor - ter ob njej kuhinja s točilnim pultom vred in sanitarije. Kaj se bo tam lahko dogajalo, bodo družno še opredelili.

Hkrati pa želi krajevna skupnost urediti okolico in malodane novi objekt bolje vpeti v jedro naselja, ki so mu spremenili namen. Na nasprotni strani ceste so namreč pred tremi leti preuredili propadajočo avtobusno čakalnico. Nastala sta mala terenska delavnica za popravilo koles in počivališče s pitnikom za vodo, z mizami in klopmi ter zdaj še z avtomatom za tople napitke ter polico, s katere lahko kdorkoli vzame in lista knjige, revije, časopise in promocijski material. Ponudbo so “posvojili” in domačini in obiskovalci. AS


Najbolj brano